BOVAG

afschaffen grijs kenteken compenseert



BOVAG wil dat overheid autobedrijven schade afschaffen grijs kenteken compenseert

datum: 17-02-2005

De afschaffing van de voordelen van het grijs kenteken voor particulieren, medio 2005, kost de autobedrijven samen ruim 90 miljoen euro aan waardevermindering van de handelsvoorraad gebruikte autos met zon kenteken. Dit heeft de BOVAG onderzocht en berekend. De BOVAG vindt dat de overheid deze schade aan de gedupeerde autobedrijven moet vergoeden. Het is immers de overheid die plotseling het grijs kentekenregime wijzigde, waardoor deze immense schade ontstaat. Afhankelijk van de omvang en samenstelling van de bedrijfsvoorraad kunnen zich enorme verschillen voordoen in de gevolgen van de maatregel voor de individuele bedrijven.

De bedrijven lijden overigens nog veel meer schade als gevolg van een daling van de omzet nieuwe grijs kentekenautos, de daling van de verkoop van gebruikte grijs kentekenautos, de hogere kosten die het gevolg zijn van het langer in voorraad staan van deze autos, de daling van de omzet in ombouw van autos van geel naar grijs kenteken en ook nog eens een daling van de markt in onderhoud en reparatie van grijs kentekenautos.

Deze gevolgen zijn op dit moment nog niet verder te kwantificeren. Pas later in het jaar zal duidelijk worden hoe groot de gevolgen van het afschaffen van grijs kenteken zijn. Uiteraard hebben de ontwikkelingen eveneens gevolgen voor de werkgelegenheid in de sector.

Overigens zal vrijwel elke particuliere bezitter van een auto met grijs kenteken, afhankelijk van de nog niet volledig in te schatten marktontwikkelingen, komend jaar te maken krijgen met een extra waardevermindering van zijn auto. In ieder geval zullen zij vanaf medio 2005 een aanzienlijk hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen.