Gemeente Boskoop


Gemeente Boskoop ontvangt ESF3-subsidie (17-02-2005)

Sinds 2000 stelt de Europese Unie geld beschikbaar voor werkgelegenheidsprojecten. De gemeente Boskoop krijgt voor het project `Reïntegratietrajecten Boskoop' van het Europees Sociaal Fonds (ESF) een subsidie van EUR 581.312,-. Met dit geld wil de gemeente de komende drie jaar met 195 reïntegratietrajecten werklozen begeleiden naar werk. Wethouder De Jager: "Sinds de invoering van de Wet Werk en Bijstand staat de reïntegratie van uitkeringsgerechtigden hoog op de agenda. Hierbij staat in Boskoop het Workfirst-principe (`voor wat, hoort wat') centraal. Met de ESF-subsidie kunnen we onze cliënten intensief begeleiden naar een vaste baan. Maar in Boskoop gaan we verder. Wanneer schulden een succesvolle uitstroom naar werk in de weg staan, vormt schuldhulpverlening een onderdeel van het reïntegratietraject. Anders dan in het verleden richt deze hulpverlening zich meer op gedragsverandering. Zo zorgen we voor een blijvende oplossing". Het agentschap van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat ons begeleidt, meldt ons dat met dit project de eerste ESF3-subsidie in de regio Midden-Holland is verstrekt.

Project Reïntegratietrajecten Boskoop
Het belangrijkste doel van het project `Reïntegratietrajecten Boskoop' is zo veel mogelijk uitkeringsgerechtigden te laten uitstromen naar werk. De gemeente Boskoop streeft naar een netto uitstroom van 40%. Dit is een hoog percentage, gezien de landelijke gemiddelden. Om dit te bereiken zet de gemeente in op trajecten waarin voldoende tijd is voor intensieve contacten met de cliënt. De Jager: "Uniek in ons project is dat aan alle onderdelen die van belang zijn voor het slagen van een traject integraal aandacht wordt besteed. Zo kan het reïntegratiebedrijf dat de trajecten voor de gemeente verzorgt een zorgtraject voorstellen. Verder begeleidt het reïntegratiebedrijf cliënten die zich onder behandeling moeten stellen van een arts. Ook de nazorg van cliënten krijgt veel aandacht. Wanneer een cliënt bij een werkgever in dienst is getreden, blijft het reïntegratiebedrijf de cliënt en de werkgever begeleiden. Op die manier zorgen we er voor dat een succesvol reïntegratietraject resulteert in een blijvend dienstverband". De totale kosten van het project bedragen EUR1.162.624,-. Met de ESF-subsidie van EUR581.312,- kan de gemeente de reïntegratietrajecten bekostigen. Inmiddels zijn de Europese aanbestedingen afgerond en de contractonderhandelingen met drie bedrijven in een laatste fase.

Schuldhulpverlening
Wanneer schulden een uitstroom naar werk in de weg staan, vormt schuldhulpverlening een onderdeel van het reïntegratietraject. De Jager: "Met de ESF-subsidie willen wij onze
schuldhulpverleningstrajecten vernieuwen. In de toekomst zullen wij ons bij schuldhulpverlening primair richten op gedragsverandering. Daarmee werkt de cliënt aan een blijvende oplossing. Het uitgangspunt is dat de cliënt binnen één jaar zelf in staat is, zijn financiën verantwoord te beheren. De gemeente blijft de cliënt daarna nog twee jaar volgen.