Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Donderdag 17 februari 16.15 uur
M.A. Leenhouts
Leaving the world to enter the world: Han Shaogong and Chinese root-seeking literature
Faculteit: Letteren
Promotor: prof.dr. M. Van Crevel
Samenvatting uit het boek

Han Shaogong: Chinese literatuur na Mao
'Leaving the World to Enter the World' is een studie van het werk van de Chinese prozaschrijver Han Shaogong (1953), een van de opvallendste stemmen uit de hedendaagse Chinese literatuur, met name bekend van zijn roman 'Woordenboek van Maqiao' (Nederlandse vertaling Mark Leenhouts: De Geus 2002).
Han Shaogong speelde een belangrijke rol in de zoektocht naar wortels, een invloedrijke stroming in de Chinese literatuur van na Mao. Han wordt vaak de leider genoemd van een nationalistische beweging op zoek naar een culturele identiteit. Dit proefschrift toont echter aan dat hij pleit voor een creatieve voortzetting van Chinese literaire tradities, en dat hij met zijn persoonlijke stijl de nauwe grenzen van de stroming overschrijdt.
Deze bijstelling van het eenzijdige beeld van Han Shaogong in de literaire geschiedschrijving heeft belangrijke implicaties voor vraagstukken van traditie en moderniteit die het Chinese literaire, intellectuele en politieke denken door de twintigste eeuw heen hebben beheerst. Mark Leenhouts stelt de individuele auteur centraal en neemt de intrinsieke structuur van de literaire tekst als uitgangspunt, daarmee tegenwicht biedend aan de veelal socio-politieke benadering van literatuur in het huidige wetenschappelijk onderzoek. In Leenhouts nauwgezette lezing doet Han Shaogongs werk zich gelden als een origineel en levend oeuvre.

Oraties en promoties vinden plaats in het Academiegebouw, Rapenburg 73.
Informatie: afdeling wetenschapsvoorlichting van de Universiteit Leiden: 071-5273282 of wetenschap@ics.leidenuniv.nl. Voor inlichtingen over promoties en oraties in de faculteit Geneeskunde kunt u contact opnemen met het LUMC: 071-5268005