DSM


Published: 08:15 17.02.2005 GMT+1 /HUGIN /Source: DSM /AEX: DSM /ISIN: NL0000009769

DSM breidt productiecapaciteit Dyneema® opnieuw uit

- nieuwe investering van DSM: DSM Dyneema wordt grootste HPPE-producent ter wereld -

DSM heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf met het oog op de steeds verder stijgende vraag meer dan USD 50 miljoen gaat investeren in de bouw van een nieuwe vezelproductielijn in Greenville, North Carolina (VS) en in een uitbreiding van de productie in Heerlen met 10%. De nieuwe productielijn in Greenville betekent een vergroting van de productiecapaciteit voor vezels in de Verenigde Staten met meer dan 50%. Dit wordt de vijfde uitbreiding van de productiecapaciteit voor de Dyneema® vezel sinds 2001 en de derde in Greenville sinds 2003. Door de bouw van de extra productielijn in de Verenigde Staten wordt DSM Dyneema de grootste producent van HPPE-vezels op Amerikaanse bodem. De nieuwe productielijn zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2006 gereed zijn. Na deze uitbreiding zal in 2006 de wereldwijde productiecapaciteit voor Dyneema® twee en een half maal zo groot als de capaciteit in 2000. De UD capaciteit wordt in deze tijdspanne vijf maal zo groot.

"De wereldwijde vraag naar ons high performance materiaal heeft in de afgelopen jaren voortdurend een zeer sterke groei vertoond," stelt Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. "En met deze investeringen zorgen we ervoor dat we onze positie als mondiale marktleider voor de sterkste kunstvezel veiligstellen."

De eerste Amerikaanse productielijn voor garens van DSM Dyneema in Greenville werd in mei 2004 geopend. In januari van dit jaar kondigde de onderneming aan dat daar een tweede productielijn aan toegevoegd zou worden, die begin 2006 in bedrijf wordt genomen. Hoewel het de bedoeling is dat deze locatie voor klanten in alle marktsegmenten wereldwijd produceert, zijn de inspanningen momenteel voornamelijk gericht op het produceren van beschermingsmaterialen vanwege de steeds grotere behoefte aan persoonlijke beveiliging en bescherming tegen terrorisme. Dyneema® wordt onder andere toegepast in Small Arms Protective Inserts (SAPI) en de bepantsering van voertuigen zoals de Humvee. Dyneema® wordt verder met succes toegepast in zware kabels voor de offshore-industrie, snijbestendige kleding, orthopedisch hechtdraad en vislijnen, markten waarin DSM Dyneema wereldwijd actief is.

"Dank zij deze investering kunnen we voldoen aan de toenemende vraag van onze klanten over de gehele wereld," voegt Christophe Dardel, directeur en general manager van DSM Dyneema, daar aan toe. "Als marktleider blijven we gericht op innovatie door nieuwe producten en toepassingen te ontwikkelen die de bescherming, performance en beveiliging die onze klanten van ons verwachten nog verder verbeteren."

DSM Dyneema
DSM is de uitvinder en producent van Dyneema®, 's werelds sterkste vezel. Dyneema®
is een supersterke polyetheenvezel die maximale sterkte combineert met een minimaal gewicht. Deze vezel is 15 keer zo sterk als hoogwaardig staal en tot 40 procent sterker dan aramidevezels, in beide gevallen op gewichtsbasis. Dyneema® drijft op water en is in hoge mate bestand tegen slijtage, vochtinwerking, UV-licht en chemicaliën. Hierdoor is het toepassingsgebied vrijwel onbegrensd. Dyneema® is een belangrijke component van touwen, kabels en netten voor de visserijsector, de scheepvaart en de offshore-industrie. Dyneema®, wordt ook gebruikt in veiligheidshandschoenen voor de metaalbewerkende industrie en fijne garens voor toepassing in sportartikelen en in de medische sector. Daarnaast wordt Dyneema®
gebruikt in kogelwerende bepantsering en beschermende kleding voor politie en leger. Dyneema® wordt geproduceerd in Heerlen en in Greenville, North Carolina (VS). DSM Dyneema neemt ook deel in een joint venture met Toyoba die Dyneema® produceert in Osaka (Japan). Verdere informatie over DSM Dyneema is te vinden op www.dyneema.com.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science-industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronica-producten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljard (USD 10 miljard) en biedt werk aan zo'n 24.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.