Gemeente Wormerland


René van der Zwan onderscheiden door Carnegie Heldenfonds

21 februari 2005

Burgemeester P. Tange van de gemeente Wormerland reikte op 17 februari 2005 de zilveren medaille van de Stichting Carnegie Heldenfonds uit aan René van der Zwan, inwoner van Wormerland. Tijdens een moedige actie, met gevaar voor eigen leven, redde René in november 2003 het leven van zijn maat Willem Molengraaff. Deze was tijdens een test van een zeekajak in Zeeland in de problemen geraakt door een acute rugblessure.

Willem sloeg om en raakte te water. Het water had op dat moment een temperatuur van 6 graden Celsius en bij windkracht 6 waren de golven ongeveer een meter hoog. Het lukte René niet om Willem weer aan boord te hijsen. Gedurende ruim een uur heeft hij hem, met veel krachtsinspanning, met zijn hoofd boven water weten te houden. Pas na het afvuren van enkele vuurpijlen, wist de reddingsboot beide mannen te vinden. Ze hebben het avontuur overleefd door het dappere optreden van René, hun jarenlange kano-ervaring en hun professionele uitrusting.

De Stichting Carnegie Heldenfonds beloont mensen die anderen met gevaar voor eigen leven redden, met een medaille en een loffelijk getuigschrift.