FNV

Hoge Raad: Frans Maas moet ziektegeld nabetalen

De Hoge Raad heeft definitief bepaald dat expeditiebedrijf Frans Maas zieke werknemers 100 procent loon moet doorbetalen. De uitspraak heeft voor FNV Bondgenoten ook betekenis in de huidige discussie over de aanvulling in het tweede ziektejaar.
De vakbond had ruim tien jaar geleden een rechtszaak aangespannen tegen Frans Maas, omdat het bedrijf indertijd eenzijdig besloot om vanaf 1 januari 1994 werknemers de eerste vijf dagen van hun ziekte nog slechts 70 procent van het loon door te betalen.

Diverse rechters hebben zich sindsdien over de zaak gebogen. De werkgever hanteert de regel van uitbetaling van 70 procent voor de eerste vijf ziektedagen nog steeds.

De Hoge Raad heeft Frans Maas uiteindelijk terecht gewezen: Het bedrijf had niet eenzijdig tot wijziging van de aanvullingsregeling bij ziekte over mogen gaan. De Hoge Raad heeft bepaald dat Frans Maas alle werknemers die vóór 1 januari 1994 in dienst waren, met terugwerkende kracht de aanvulling van het loon tot 100 procent moet terugbetalen.

Het gaat om ongeveer 250 mensen die bij de afdeling expeditie of logistiek werken of werkten. Werknemers die na januari 1994 een arbeidsovereenkomst kregen, hebben zelf getekend voor de nieuwe ziekteregeling. De uitspraak van de Hoge Raad is niet op hen van toepassing.

Wat de schade voor Frans Maas is, is niet bekend, maar FNV Bondgenoten schat dat het om een bedrag van ongeveer 700 duizend euro gaat.

FNV Bondgenoten is tevreden met de uitspraak van de Hoge Raad. "Na ruim tien jaar procederen zijn we in het gelijk gesteld en krijgen werknemers waar ze recht op hebben", reageert algemeen-secretaris Ellen Dekkers. "Dit sterkt ons in onze opvatting dat ook in de huidige discussie over de aanvulling van het ziektegeld in het tweede ziektejaar sprake is van een foute handelswijze door werkgevers. Nu willen werkgevers immers ook eenzijdig de aanvulling tot 100 procent in het tweede ziektejaar verlagen."

De zaak Frans Maas heeft een aantal overeenkomsten met de huidige discussie. Frans Maas besloot in 1994 tot de verlaging van het loon bij ziekte door de invoering van de Wet Terugdringing Ziekteverzuim. Die hield in dat werkgevers de eerste zes weken (of twee weken) zelf het loon van de werknemer moest doorbetalen bij ziekte.

De Hoge Raad heeft in een eerdere uitspraak in deze zaak geoordeeld dat het ongewijzigd in stand laten van de suppletieregeling beoordeeld moet worden aan de hand van de vraag of handhaving 'naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn'. Dat was niet het geval omdat de werkgever niet had aangetoond dat hij negatieve gevolgen heeft ondervonden van die wet Terugdringing Ziekteverzuim. Wel was een besparing op de ziektekosten van ruim 22 duizend gulden gebleken.

In de huidige discussie over doorbetaling tot 100 procent in het tweede ziektejaar is ook sprake van een aanvullingsregeling bij ziekte. En daarnaast is er sprake van een wijziging in de wetgeving waarbij de werkgever zelf het loon bij ziekte moet gaan betalen.