Raad van State


[s?agenda.agenda_details.Koormuziek_van_Britten_Howells_Tallis_en_Byrd ]
Koormuziek van Britten, Howells, Tallis en Byrd William Byrd Vocaal Ensemble o.l.v. Nico van der Meel

Ye sacred Muses!
koormuziek van Britten, Howells, Tallis en Byrd

Programmatoelichting:

In de zestiende eeuw, een turbulente periode in de Engelse geschiedenis, beleefde de Engelse muziek een unieke bloei. Thomas Tallis en William Byrd verwierven als hofcomponisten het monopolie op de publicatie van muziek. Dit resulteerde in de gezamenlijke publicatie van een bundel Cantiones Sacrae. Tallis' 'Miserere Nostri' is afkomstig uit deze bundel. Ook de niet-geestelijke muziek maakte aan het eind van de zestiende eeuw een stormachtige ontwikkeling door. Byrd publiceerde verscheidene liedbundels, bedoeld voor gebruik in huiselijke kring. Een bijzondere plaats neemt Byrds 'Ye sacred Muses' in, een ontroerend eerbetoon aan zijn overleden leraar en vriend Tallis.

Ook in de twintigste eeuw is de Engelse koortraditie nog springlevend. In 1933 begon Herbert Howells aan een requiem, dat een extra tragische lading kreeg toen drie jaar later Howells' zoontje overleed. Het duurde tot 1980 voor de componist toestemming gaf voor publicatie en uitvoeringen van dit zo persoonlijke requiem. Britten maakte in 1942 een aanvang met het componeren van de 'Hymn to St. Cecilia', die bij zijn vertrek naar Engeland door Amerikaanse douaniers in beslag werd genomen. Zij meenden dat het hier handelde om een complex geheimschrift. In de tekst van W.H. Auden wordt St. Cecilia (op wier naamdag Britten was geboren) bezongen en wordt haar zegen gevraagd, maar wordt tevens verwezen naar de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog.

Den Haag - vrijdag 18 februari 2005, Gotische zaal, Paleisstraat 1, 20.15 uur

Meer informatie over het William Byrd Vocaal Ensemble en het komende programma is te vinden op www.koren.org of www.leidsekoren.nl.

Datum: vrijdag 18 februari 2005