Inspectie Werk en Inkomen

Reïntegratie-instrumenten UWV hebben effect, maar hoeveel is niet vast te stellen

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen kan geen duidelijk beeld geven van de effectiviteit van de instrumenten en voorzieningen die het inzet om arbeidsgehandicapten weer aan het werk te helpen. Dat concludeert de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Uitvoering en effectiviteit van reïntegratievoorzieningen en
-instrumenten.

Dat UWV met deze instrumenten een bijdrage levert aan betere kansen voor arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt lijdt geen twijfel. Daarmee handelt UWV in overeenstemming met de doelstellingen van de wetgever. Tegelijkertijd heeft UWV geen zicht op de kosten en baten per instrument of voorziening. Door het ontbreken van deze informatie is het moeilijk om gefundeerde beleidskeuzes over de inzet van de instrumenten te maken. Overigens speelt het ontbreken van concrete normen in wet- en regelgeving UWV ook parten.

Verder is IWI van oordeel dat UWV in de centrale sturing van de uitvoeringsprocessen nog tekort schiet. Procesbeschrijvingen ontbreken veelal en UWV laat de invulling van criteria te veel over aan medewerkers van regiokantoren.

Goede voorlichting draagt bij aan een effectieve uitvoering van de regelingen. UWV beschikte ten tijde van het onderzoek over veel materiaal om de verschillende doelgroepen te informeren. Maar veel informatie was versnipperd en UWV ging er niet altijd even actief mee om.

Uit de in het rapport opgenomen reactie van de Raad van Bestuur van UWV blijkt dat die op hoofdlijnen instemt met de bevindingen en conclusies van de inspectie en dat UWV al een aantal verbetertrajecten in gang heeft gezet. Ook heeft UWV een landelijke multimediale campagne gestart om werkgevers en intermediairs zoals arbo-diensten te informeren over het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten. Verder zal UWV dit jaar beginnen met een onderzoek naar de kosten en baten van de diverse reïntegratieactiviteiten.

persbericht IWI, 18 februari 2005