KNGF

Persbericht KNGF: commercial Zilveren Kruis Achmea misleidend

Reclame Code Commissie vindt commercial Zilveren Kruis Achmea misleidend

KNGF roept politiek en verzekeraars op om keuzevrijheid patiënt te stimuleren

Amersfoort, 18 februari 2005: De Reclame Code Commissie heeft op 14 februari jongstleden uitspraak gedaan over een televisiecommercial van Zilveren Kruis Achmea (Sternummer 28529 AA). De commissie oordeelt dat in de commercial de indruk wordt gewekt dat Zilveren Kruis Achmea in alle gevallen de kosten van fysiotherapie voor 100 % vergoedt. Indien een verzekerde zich wil laten behandelen door een fysiotherapeut die geen contract heeft gesloten met Zilveren Kruis Achmea, worden de kosten van fysiotherapie echter slechts tot een maximum van 20 Euro per behandeling vergoed. De commissie vindt de mededeling in de commercial dat een verzekerde 'alle kosten voor fysiotherapie vergoed krijgt' en de in beeld verschijnende tekst 'Fysiotherapie 100 % vergoed' te absoluut en misleidend. In de uiting wordt er immers niet op gewezen dat de verzekerde in zijn vrijheid om een fysiotherapeut te kiezen, wordt beperkt. De commissie acht de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt de adverteerster aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Beperking keuzevrijheid slecht voor consument

Het Koninklijk Nederlands voor Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is blij met de uitspraak. Het KNGF vindt dat verzekeraars zuiver moeten communiceren zodat de consument weet wat hij of zij kan verwachten als een verzekering wordt afgesloten. Voor het KNGF is ook de keuzevrijheid van de consument enorm belangrijk. Het signaal van de Reclame Code Commissie moet worden opgepakt door alle verzekeraars en de politiek.

Bas Eenhoorn, voorzitter van het KNGF: 'de overheid zet de eerste stappen op weg naar marktwerking in de zorg. Als de keuzevrijheid van patiënten in gevaar komt en de verzekeraar bepaalt welke fysiotherapeut zijn verzekerde mag behandelen, dan is echte marktwerking een illusie. De politiek moet nu werk gaan maken van een goede restitutieregeling. Alleen op deze manier kan de patiënt echt kiezen bij welke fysiotherapeut hij of zij onder behandeling wenst te staan.'

---


----