Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|18 februari 2005              

Wethouder Verhulst verlaat Utrechtse politiek

Na ruim vier jaar verruilt CDA-wethouder René Verhulst (1960) per 31 maart a.s. zijn wethouderszetel voor een functie als secretaris van het College van Bestuur van Universiteit Nyenrode. Verhulst was raadslid van 1994 tot 2002. In 2001 werd hij wethouder en loco-burgemeester in het huidige college van Burgemeester en Wethouders voor Grondzaken, Onderwijs, Wijkveiligheid, Grotestedenbeleid, Regiozaken, Internationale Samenwerking en Forten en Torens. Onder zijn bestuur werd stevig geïnvesteerd in het opknappen van schoolgebouwen en nieuwe scholen, en door zijn inzet werden in regionaal verband afspraken gemaakt over het stoppen van de zogeheten witte vlucht. Ook kregen verschillende panden in Utrecht een nieuwe bestemming, en wist Verhulst een langslepende kwestie over de inzet van de Winkel van Sinkel als festivalcentrum tot een goede oplossing te brengen. Verhulst: "Het is niet makkelijk geweest om tot dit besluit te komen; natuurlijk wil je al je ambities afmaken. Maar het moment van scheiden komt altijd ongelegen."
Het college van B en W betreurt het besluit van wethouder Verhulst. Tegelijkertijd begrijpt het college zijn overwegingen om de uitdagende functie bij Universiteit Nyenrode met beide handen aan te grijpen. "René Verhulst heeft met grote inzet veel voor de stad bereikt", zegt burgemeester Brouwer namens het college. "Hij toonde zich altijd een bevlogen bestuurder gericht op praktische uitvoering en op concrete resultaten. Wij zullen zijn tomeloze inzet en zijn persoon missen."

Belangrijkste overweging voor René Verhulst is dat hij vindt dat een politicus er na 12 jaar actieve politiek een punt achter hoort te zetten. Met de komende verkiezingen in maart 2006 in het vooruitzicht vond Verhulst dat het CDA ruimte moest krijgen om een nieuwe man of vrouw in te zetten. Deze overweging viel samen met de vacante functie bij Universiteit Nyenrode. Universtiteit Nyenrode staat voor een aantal nationale en internationale uitdagingen. Zo werkt Nyenrode samen met Hogeschool INHOLLAND en verzelfstandigt de beroepsorganisatie voor registeraccountants, het Koninklijk NIVRA, binnen de universiteit. Daarnaast zal de komende nieuwe wetgeving voor het Hoger Onderwijs meer ondernemerschap vergen. Een uitdaging waar Verhulst in zijn nieuwe functie juridisch en beleidsmatig vorm aan wil geven. Ook persoonlijke motieven spelen mee. Verhulst: "Ik hoop de komende jaren een betere balans te vinden tussen werken en vrije tijd".

Onder zijn wethouderschap kregen diverse markante panden in de stad een nieuwe bestemming: onder andere Louis Hartlooper Complex, De Oude Brandweerkazerne en Schillertheater. Ook werden wijkvoorzieningenplannen gemaakt voor alle wijken in Utrecht. De planontwikkeling voor een nieuw Stadskantoor kreeg een nieuwe impuls en een aantal binnenstedelijke ontwikkelingsprojecten werden in uitvoering gebracht.
Op het gebied van Onderwijs werd voortvarend uitvoering gegeven aan het masterplan Voortgezet Onderwijs, werden vele miljoenen vrij gemaakt voor het opknappen en bouwen van schoolgebouwen en werd veel aandacht besteed aan voorschoolse educatie en veiligheid op scholen. Ook voerde Verhulst een stevige lobby voor het behoud van het gemeentelijk aandeel in het onderwijsachterstandenbeleid. Verhulst zette zich in voor een privaat gefinancieerde nieuwe Centrale bibliotheek op het Smakkelaarsveld. In de portefeuille Wijkveiligheid waren de aanpak van zwembad Den Hommel en de aanpak Lombok-Oost in het oogspringende projecten. Onder het bestuur van Verhulst werden de projecten Onze buurt aan Zet met landelijke GSB-middelen een succes. In de afgelopen vier jaar werd voortvarend gewerkt aan de herontwikkeling van de Utrechtse forten en werden een aantal torens opgeknapt, waaronder de Domtoren. Daarnaast gaf Verhulst met enthousiasme vorm aan het wijkwethouderschap voor de wijken West en Vleuten - De Meern. Verhulst: "Het heeft me moeite gekost tot dit besluit te komen, het is niet makkelijk om afstand te doen van wat nu in gang is gezet en de twee wijken waar ik wijkwethouder van ben. Vooral het afscheid van al die mensen met wie ik samenwerk is niet makkelijk".

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon (030) 286 10 14 of (06) 250 327 39.
Meer informatie en het curriculum vitae van René Verhulst staan op www.reneverhulst.nl.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --