Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Staatssecretaris Ross zet samen met de provincies vaart achter wegwerken wachtlijsten AMK's

Persbericht, 18-2-2005

Staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS) vraagt aan alle provincies en grootstedelijke regio's om voor 15 maart te laten weten hoe het staat met de wachtlijst op het gebied van kindermishandeling. De bewindsvrouw heeft een brief doen uitgaan waarin ze de provincies en regio's vraagt wat deze doen om de wachtlijsten aan te pakken.

Ross wil samen met de provincies vaart zetten achter het wegwerken van de wachtlijsten die er nu nog zijn bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling. Vorige maand beloofde Ross de Tweede Kamer dat de wachtlijsten bij de AMK's eind dit jaar zullen zijn weggewerkt. "Gelukkig zijn in sommige provincies de wachtlijsten al weggewerkt. Dat doen ze door bijvoorbeeld een crisisteam in te zetten, of door een financieringswijze die de vraag onmiddellijk volgt. Ik wil nu graag weten of in alle provincies er dit soort concrete aanpakken zijn. Hoe eerder de wachtlijsten weg zijn, des te beter, vandaar deze brief".

In de brief vraagt Ross de provincies en regio's om elke twee maanden inzicht te geven in de voortgang van de aanpak en cijfers. 'Met extra inspanning moet het mogelijk zijn om eind dit jaar de wachtlijsten bij de AMK's weg te werken. Daar waar de problemen onoplosbaar lijken, zullen we ondersteuning bieden,' belooft Ross. Bovendien weet ik dat de aanpak van deze wachtlijsten bij de provincies en regio's prioriteit heeft. De coördinerend bewindspersoon heeft er dan ook vertrouwen in dat ze haar doel dit jaar bereikt. Dat betekent concreet dat per 1 januari 2006 alle urgente meldingen direct in behandeling worden genomen en dat de overige meldingen binnen 5 dagen in behandeling worden genomen. Verder moeten de onderzoeken die volgen op de meldingen van kindermishandeling binnen de in de wet genoemde termijn zijn afgerond.