Ministerie van Algemene Zaken


1red15305
11-02-2005, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER HET NRC-ARTIKEL OVER DE VERBLIJFPLAATS VAN TWEEDE-KAMERLEDEN HIRSI ALI EN WILDERS EN OVER KERNENERGIE


- VERBLIJFPLAATS HIRSI ALI / WILDERS -


BALKENENDE:
Wanneer je het hebt over verblijfplaatsen, de eigen veiligheid, dan denk ik dat niemand er bij is gebaat om te praten over locaties. Ik heb overigens zelf geen kennis kunnen nemen van de precieze inhoud van het artikel, maar we weten allemaal dat wanneer het nu gaat oner je eigen beveiliging, daar moet je daar nooit publieke discussies over hebben.


CARASSO:
Maar zij wil wel dat die plek publiek wordt gemaakt. Ze wil niet op een geheime locatie zitten, zegt ze, maar op een plek waarvan iedereen weet dat daar een bedreigd iemand zit, zoals dat ook in het buitenland gaat.


BALKENENDE:
Ik vind niet dat het op mijn weg ligt om discussies te gaan hebben over van waar moet iemand beveiligd worden, welke locatie is geschikt. Zaken over plekken waar je je veilig kunt voelen, die behoren juist in stilte te worden besproken. Waarom? Omdat het bekendmaken van locaties juist tot grote risico's kan leiden. Dus ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom deze discussie op deze manier wordt gevoerd.


CARASSO:
Omdat zij het idee heeft dat als je wordt weggestopt ergens, dat dat dan groeperingen of mensen uitlokt om er achter te komen, en dat dan het risico eigenlijk groter is dan dat iedereen weet: daar woont Hirsi Ali en ze is goed beveiligd.


BALKENENDE:
Dit soort discussies moet je helemaal niet publiekelijk hebben. Het is haast niet te geloven. Als je praat over de veiligheid van mensen. Ik moet zeggen: ik heb grote zorgen gehad over Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders en ook over anderen, die te maken hebben gehad met bedreigingen. Dat wens je niemand toe. Maar wanneer het gaat om de logistieke beveiliging. Dat moet je geen bron laten zijn van publieke discussie. Dat dient de zaak niet en het is ook denk ik niet goed voor de veiligheid van mensen zelf. Ik ga er ook niet aan meedoen.


CARASSO:
Dus er komt ook niet een publieke locatie voor haar in de toekomst?


BALKENENDE:
Ik heb er denk ik genoeg over gezegd.


CARASSO:
Het speelt al sinds 2 november. Kamervoorzitter Weisglas heeft ook al gezegd: er moet haast worden gemaakt met het vinden van een locatie waar ze zo normaal mogelijk leven kan leiden. Had er niet eigenlijk al een oplossing moeten zijn?


BALKENENDE:
Ik vind niet dat het aan mij is als minister-president om nu publiekelijk de discussie te voeren over wat nu goede locaties zouden zijn, wat wel of niet kan, of dat wel of niet besloten zou moeten zijn. Dat dient volgens mij de zaak helemaal niet.


CARASSO:
Dus bent er ook niet zo gelukkig mee dat deze strijd nu via de media wordt gestreden?


BALKENENDE:
Ik denk niet dat het in het belang is van mensen die te maken hebben met bedreiging en die beveiligd moeten worden, dat daar een publieke discussie over gaat ontstaan. En zeker niet over locaties.


CARASSO:
Wat adviseert u haar dan? Ze zit kennelijk nogal omhoog.


BALKENENDE:
Praten met diegenen die gaan over de veiligheid van in dit geval een bedreigd parlementariër.


- KERNENERGIE -


CARASSO:
U zei nog niet zo lang geleden dat bewindslieden meer ruimte voor discussie moeten hebben zonder dat het gelijk als ruzie wordt uitgelegd. Is de uitspraak van minister Bot over kernenergie en van Van Geel over Borssele een goed voorbeeld van meer ruimte nemen?


BALKENENDE:
Laat we eens kijken naar wat minister Bot nu precies heeft gezegd. Hij had een toespraak, de Hofstadlezing, dat ging over Europese ontwikkeling, mede naar aanleiding van ons voorzittersschap. Hij heeft aandacht gevraagd voor tal van ontwikkelingen die in Europa spelen. En één van de onderdelen die in zijn betoog naar voren kwam, dat betrof de energievoorziening. Toen heeft hij een opmerking gemaakt over energiebronnen, met name over kernenergie. Hij heeft het niet gehad over Borssele, maar alleen aandacht gevraagd. Hij heeft gezegd, op grond van duurzaamheidmotieven moeten we ook kijken wat kernenergie kan betekenen. Dat was zijn boodschap en niet meer dan dat. Die ruimte heeft ook iemand, om te zeggen van laten we die discussie niet veronachtzamen.


CARASSO:
Van Geel spitste het gelijk toe op Borssele. Wat kan voor het kabinet een argument zijn om de centrale langer open te houden?


BALKENENDE:
Het kabinet heeft natuurlijk tot taak om datgene dat is neergelegd in het hoofdlijnenakkoord, om dat uit te voeren. Over Borssele wordt gezegd dat de technische levensduur bepalend is om er mee te stoppen. Daar is het jaartal 2013 voor genoemd. Dat is wat in het akkoord staat. Dan moet je vervolgens gaan kijken van wat zijn nu precies de consequenties. Staatssecretaris Van Geel zal binnen enkele weken een brief naar de Kamer sturen waarin wordt ingegaan op die verschillende aspecten van sluiting, onder andere de financiële kant.


CARASSO:
Want het kan een boel geld kosten?


BALKENENDE:
Ja, daar mag je van uit gaan. Die verschillende elementen zullen moeten worden gewogen. Dan is het aan de Tweede Kamer, dat heeft staatssecretaris Van Geel ook terecht gezegd, om dan stil te staan bij die consequenties van hoe kijken we tegen zaken aan.


CARASSO:
Maar had het niet eerder uitgezocht moeten worden toen het regeerakkoord gemaakt werd?


BALKENENDE:
Het is natuurlijk wel zo dat in het geval van Borssele afspraken zijn, er is in het verleden ook het nodige gezegd over Borssele. Wanneer je zo'n bepaling hebt neergeld, dan moet je wel kijken van wat zijn alle consequenties. Daarover moet je met het parlement in debat treden. Dat gaat ook gebeuren.


CARASSO:
Is het wel nodig om daar nu weer een besluit over te nemen? 2013 duurt nog wel even.


BALKENENDE:
Dit kabinet zit, als het goed gaat, tot 2007. Dan krijg je een nieuwe kabinetsformatie, dan kan er opnieuw over het één en ander worden besproken. Maar wat we wel moeten doen op dit moment, dat is onder ogen zien wat de consequenties zijn van een sluiting in 2013. Dat wordt van ons verwacht. En de staatssecretaris zal dan ook die consequenties aangeven.


CARASSO:
Kunt u zich voorstellen dat Borssele zo langzamerhand helemaal gek wordt van die politiek?


BALKENENDE:
Ik kan me best voorstellen dat dit met meer dan normale belangstelling wordt bekeken. Je merkt overigens wel dat het debat over kernenergie op een iets andere manier wordt gevoerd, ook in de bevolking, omdat er toch ook een aantal positieve kanten zijn, gelet op het broeikaseffect. Aan de andere kant, je moet wel alle effecten goed wegen. Dat zullen we als kabinet doen. En dat geldt ook voor een Tweede Kamer, die zal het debat ook moeten aangaan.


CARASSO:
Maar op duidelijkheid moeten ze dus nog even wachten.


BALKENENDE:
De duidelijkheid is er. De duidelijkheid is in ieder geval neergelegd in het hoofdlijnenakkoord. Je moet vervolgens wel kijken van wat zijn alle consequenties. En laten we het debat daarover met elkaar aangaan en ook kijken hoe in de Kamer er over wordt gedacht. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, WI)