NEN


Herziene praktijkrichtlijn voor geluidwering: actueel en uitgebreid

Delft - De NPR 5070 - dé praktijkrichtlijn voor geluidwering in woongebouwen - is geactualiseerd en uitgebreid. Toegevoegd zijn details van zwevende dekvloeren en details voor een hogere kwaliteitsklasse dan die in het Bouwbesluit .

De herziene richtlijn is aangepast aan de actuele regelgeving. Hij blijft daardoor een praktisch hulpmiddel bij het aanvragen van bouwvergunningen. De NPR 5070 is te verkrijgen bij NEN.In de nieuwe NPR 5070 is veel aandacht besteed aan zwevende dekvloeren. Het gaat vooral om de "verend opgelegde dekvloeren". Juist die vering zorgt voor verbetering van de geluidisolatie. Met behulp van tekeningen laat de praktijkrichtlijn zien hoe een goede vloer er uit ziet, maar ook wat er allemaal fout kan gaan. Zo vormen resten cement of een te dicht tegen de dekvloer gemonteerde plint in de praktijk nog wel eens een 'contactbrug'. Hierdoor kan geluid toch naar de onderburen 'ontsnappen'. Ook voor het leggen van twee verend opgelegde dekvloeren op elkaar wordt gewaarschuwd: dit kan zelfs een geluidtoename veroorzaken!

SBR referentiedetails
Om de herkenbaarheid van de details te vergroten, is waar mogelijk gebruikgemaakt van SBR referentiedetails. Deze zijn aangevuld met enkele opmerkingen over geluid. Hierdoor krijgt de lezer een goed inzicht in wat belangrijk is voor geluidwering: voldoende massa en geen ongewenste verbindingen.De NPR is belangrijk voor ontwerpers, uitvoerders, controlerende instanties en akoestische adviesbureaus. De officiële toetsing van de geluidwering (met NEN 5077) kan alleen als het gebouw er al staat plaatsvinden. Met de richtlijn kan al bij het ontwerp een inschatting van de geluidwering worden gegeven. Daarom wordt NPR 5070 vaak gebruikt als hulpmiddel bij een aanvraag Bouwvergunning.

Bestellen en informatie
NPR 5070 is binnenkort beschikbaar. De praktijkrichtlijn omvat 91 bladzijden en zal ongeveer EUR 51,00 kosten. U kunt het document nu al bestellen. Klik daarvoor hier.
Nadere informatie is te krijgen bij mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 345, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl of bij NEN-Klantenservice.