Politie Groningen

Persberichten zaterdag 19 februari 2005

Provincie Groningen 19-02-2005 -

Gladheid in de provincie
Zaterdagmorgen tussen 6.00 en 9.00 uur vonden er in het noordwestelijk gedeelte van de provincie Groningen acht eenzijdige verkeersongevallen plaats door de gladheid. Met name op de buitenwegen werden automobilisten verrast door de plotselinge gladheid waardoor ze bij het afremmen bij kruisingen merkten dat de auto onbestuurbaar werd. Ze raakten daarna in de sloot of botsten tegen een boom of paaltje. Het bleef bij materiele schade. De glijpartijen vonden plaats in de omgeving van Zuidhorn, Appingedam, Grootegast, Hoogkerk, Ellerhuizen, Noordpolderzijl en Warffum.

Harkstede: gewonden bij botsing tegen boom
Bij een botsing tegen een boom op de Hoofdweg in Harkstede zijn vrijdagnacht omstreeks 2.00 uur drie mensen gewond geraakt. Het ging om de 20-jarige bestuurder uit Groningen en een 16 en 18-jarige inzittenden eveneens afkomstig uit Groningen. Een vierde inzitende (17) uit Groningen bleef ongedeerd. Het ongeval ontstond vermoedelijk door de gladheid. De auto rijdende in de richting Groningen raakte daardoor in een slip en botste vervolgens tegen de boom. De brandweer heeft geholpen bij het stabiliseren van de bestuurder in de auto. De gewonden zijn voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De totaal vernielde auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Slochteren: auto door gladheid in Slochterdiep
Vermoedelijk door de gladheid is vrijdagavond tegen middernacht een 28-jarige automobiliste uit Slochteren met haar auto in het Slochterdiep geraakt. Ze kon zichzelf uit de auto bevrijden en werd door een buurtbewoner opgevangen. Ze liep geen verwondingen op. De vrouw reed in de richting Groningen. Naar haar eigen verhaal was het enigszins mistig. Toen ze plotseling in een flauwe bocht kwam merkte ze dat het glad was, waardoor de auto in een slip terechtkwam. De auto is door een bergingsbedrijf uit het water getakeld en afgevoerd.

Leek: bekeuringen voor verzuimen ID-plicht
Twee jongeren uit Leek zijn vrijdag bekeurd voor het niet tonen van een identiteitsbewijs. Verder werd een 16-jarige jongen uit Marum bekeurd voor het urineren tegen een gevel en kreeg een 14-jarige jongen uit Leek een bekeuring voor het rijden zonder licht. De bekeuringen werden uitgedeeld in en rond het winkelcentrum De Schans in Leek waar de politie toezicht hield in verband met koopavond. De betrokken jongeren maakten deel uit van een grote groep jeugd die verbleef in het winkelcentrum. In verband met klachten houdt de politie extra toezicht op het gedrag van de jeugd. Dat was ook vrijdag het geval.

Oldekerk: grote hennepkwekerij in kelder woning ontmanteld De politie heeft vrijdag een grote hennepkwekerij in een kelder van een woning aan de Kroonsfelderweg in Oldekerk ontmanteld. Het ging om een kwekerij met diverse kamers waar in totaal 1500 planten werden gekweekt. De stroom en watertoevoer liepen niet via de meter, maar waren eerder op de aanvoer vanaf de weg aangesloten. Essent en het waterleidingsbedrijf hebben de aansluitingen geblokkeerd. De apparatuur en planten zijn vernietigd. De bewoner was niet thuis en zal nog nader worden gehoord.

Groningen: botsing met ambulance
Vrijdagnacht ontstond er op de kruising Turfsingel, de W A Scholtenstraat en de Sint Walburgstraat een botsing tussen een personenauto en een ambulance. De ambulance voerde alleen het zwaailicht en reed op de Turfsingel de kruising op. Op dat moment reed de automobilist, een 32-jarige inwoner van Groningen, linksafslaande de kruising op vanuit de richting van de Grote Markt en reed de Turfsingel op, omdat voor hem licht op groen stond. Hij had de ambulance niet zien naderen. De ambulancechauffeur, een 52-jarige inwoner van Bedum, reed vervolgens met het voertuig vol in de flank van de personenauto. Er vielen geen gewonden. De beide autos raakten flink beschadigd.

Groningen: twee mannen aangehouden voor stelen uit fietstassen Een 34-jarige man zonder vaste verblijfplaats en een 52-jarige inwoner uit Groningen zijn vrijdagmiddag aangehouden voor het stelen van goederen uit fietstassen. Het voorval speelde zich af op de Vismarkt waar getuigen zagen dat de beide mannen meerdere fietstassen doorzochten. Op aanwijzing van de getuigen konden de beide mannen even later in de buurt worden aangehouden. De 34-jarige man betrof een veelpleger. Hij werd onmiddellijk in verzekering gesteld. De andere is eveneens ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: snelheidscontroles
Op de Hereweg zijn vrijdagavond 76 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 53 te hard. De hoogst genoteerde reed 73 km/u waar maximaal 50 was toegestaan.
Op het Damsterdiep werden vrijdagmiddag 787 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 8 te hard. De hoogst genoteerde reed 70 km/u (50 toegestaan).
Op de Rijksweg in Groningen (50 km/u) passeerden vrijdagmiddag 1530 voertuigen de radarcontrole. Daarvan reden er 67 te hard (hoogste 79 km/u).