Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum: 31 januari 2005

Activiteiten in het Keringhuis:

Technische rondleiding bij de Maeslantkering: "Kijkje achter de schermen"

Hoek van Holland Geen enkel individu kan de verantwoording dragen voor het wel of niet sluiten van de Stormvloedkering. Daarom is die beslissing overgedragen aan computers. In februari mag u een bezoek brengen aan het bedieningsgebouw en de dieselgeneratoren. Een unieke gelegenheid voor degene die meer wil weten over het functioneren van de Maeslantkering.

Technische specialisten zorgen tijdens de unieke rondleiding voor uitgebreide informatie. Zij vertellen alles over het Beslis Ondersteunend Systeem (BOS) en het BESturingssysteem (BES); de computers die ervoor zorgen dat we in Zuid-Holland droge voeten houden.

Het bedieningsgebouw waar de computers staan, is ontworpen door de architect Quist. Het gebouw is voorzien van twee onafhankelijke stroomvoorzieningen waardoor men altijd door kan werken, zelfs als tijdens een hevige storm het stroomnet uit mocht vallen.

De rondleiding vindt plaats op 19 februari a.s. om 14:00 uur in het Keringhuis te Hoek van Holland. Het is noodzakelijk te reserveren want er is slechts plaats voor 80 personen. Snel reserveren is aan te raden want de interesse voor deze speciale mogelijkheid is heel groot. De kosten bedragen ¬ 5,00 per persoon. Na afloop van de rondleiding ontvangt u technische factsheets.

De rondleiding vindt plaats in het stormseizoen, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de Maeslantkering dicht gaat. Als dat gebeurt, gaat de rondleiding niet door omdat het terrein en het bedieningsgebouw dan verboden terrein zijn. Uiteraard wordt u door de organisatie geïnformeerd over een eventuele sluiting als u zich heeft aangemeld.

Voorjaarsvakantie (5 februari 27 februari 2005): extra instaprondleidingen In de voorjaarsvakantie heeft u op dinsdag en donderdag de mogelijkheid de Maeslantkering van dichtbij te bekijken. Tijdens de rondleiding krijgt u informatie van een enthousiaste gids en wordt er gedetailleerd uitleg gegeven bij de bewegende maquette. De rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan de stormvloedkering. De rondleiding duurt 90 minuten en begint om 13.30 uur. De kosten bedragen ¬ 3,25 per persoon.

Tijdens de voorjaarsvakantie hebben we iedere woensdag een speciale "kinder-proefjesrondleiding". Deelnemers tussen 6 en12 jaar kunnen tijdens de rondleiding zelf de dokdeur sluiten en ontdekken welke onderdelen van de stormvloedkering vergelijkbaar zijn met "communicerende vaten". De rondleiding duurt 90 minuten en start om 13.30 uur. De kosten zijn ¬ 1,50 per kind en ¬ 3,25 per volwassene.

Reserveren is mogelijk bij het Keringhuis in Hoek van Holland, telefonisch: 0174-511222 of per email: keringhuis@podium.nl.

Foto 1: De BOS en BES computersystemen nemen elke 10 minuten de beslissing of de kering gesloten moet worden of niet.

Foto 2: Aangestuurd door de computers beschermt de Maeslantkering Zuid-Holland tegen overstromingen.

----------