Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-070       |
|                                            |Arnhem|18 februari    |
|                                            |,     |2005           |
PROVINCIE GELDERLAND STIMULEERT CULTUURBEREIK

E 122.735,-- voor projecten op het gebied van het Cultuurbereik

De provincie Gelderland subsidieert met de regeling voor cultuurbereik projecten van amateurkunstenaars en activiteiten die een groot of nieuw publiek aantrekken. In de derde en laatste verdeelronde van 2004 heeft zij E 122.735,-- aan 18 projecten uitgegeven.

Subsidieregeling en -voorwaarden
Het doel van de subsidieregeling is het cultuurbereik in Gelderland te bevorderen. De regeling staat open voor amateurs én professionals. Drie typen projecten komen in aanmerking voor subsidie: projecten die de amateurkunst stimuleren, activiteiten waarmee een groot of nieuw publiek wordt bereikt en projecten die zoeken naar nieuwe manieren om cultuurbereik te vergroten. In 2004 stelde de provincie hiervoor een bedrag van E 362.620,- beschikbaar, dat in drie verdeelrondes verspreid over het jaar werd besteed. Een commissie van externe deskundigen adviseert Gedeputeerde Staten over toe- of afwijzing van de subsidieaanvragen.

Over de toegekende subsidieverzoeken

Stichting Theater zonder Grens, Apeldoorn E 2.500,- De stichting brengt met het project "Onbegrensd" van augustus 2004 tot en met juli 2005 muziek- en toneelvoorstellingen, workshops en meer. De muliticulturele stichting wil integratie van mensen uit verschillende culturen bevorderen en amateurkunst stimuleren.

Brassband Gelderland E 2.600,-
De Brassband bestaat 40 jaar en organiseert een concerttournee langs Gelderse kerken van oktober 2004 tot en met december 2005. Het project "Brass en orgel" wil concerten brengen die een combinatie zijn van brassbandmuziek en kerkorgelmuziek.

's Gravelandse Muziekvereniging BMOL E 1.250,- Een optreden in Nijmegen op 19 februari maakt deel uit van 'Worldpercussion on Tour 2004-2005'. Naast concerten zijn er ook steeds workshops. Verschillende slagwerkgroepen laten zien wat de mogelijkheden momenteel zijn voor de amateurslagwerksector op gebied van Worldpercussion. Stichting Ruurlo's Cultureel Platform "Labyrint" E 5.000,- Kunstenaars maken werk rond het thema 'Het Middelpunt'. Dat werk krijgt zomer 2005 een plaats in het bos rond het Labyrint met een wandelroute erlangs. Het publiek is in de gelegenheid om te volgen hoe de kunstenaars hun werken installeren in de weken voorafgaand.

Theaterproject 18 Karaats, Tiel E 1.600,-

Het theaterproject rond de voorstelling 'Eten' van Matin van Veldhuizen bestaat uit twee onderdelen. Voorstellingen en workshops bij amateurtoneelverenigingen aan huis, met discussies over theatermaken. Daarnaast speelt men de productie voor publiek.

Toneelvereniging de Hurnsche Uylen, Hurwenen, E 1.985,- Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan voert de vereniging van 3 tot en met 5 juni de voorstelling "Het lied van de rivier" op. Het zal een openluchtvoorstelling zijn, op het terrein van de voormalige steenfabriek in Hurwenen, met uitzicht op de Waal.

Stichting Nederlandse Dialecten, Groesbeek E 800,- Op 12 maart is in Ede de achtste Nederlandse Dialectendag. Dit jaar is het thema "Dialect in de keuken/Proeven van dialect". Eén van de workshops zal gaan over het Woordenboek van de Gelderse Dialecten. Ter gelegenheid van de dag verschijnt ook een publicatie hierover.

Guus Tangelder Bigband en het Charivari-trio, Velp E 7.000,- Voor het "Sintprovisatieproject 2004" kregen acht componisten/arrangeurs de opdracht sinterklaasliedjes te herinterpreteren. Uitvoering door de Guus Tangelder Bigband en het Charivari-trio was voor groepen amateurmusici, die zo kennis konden maken met geïmproviseerde muziek.

Stichting Beleven E 20.000,-
"Moet je kijken, kunst in de kleedkamer" is een kunstproject met en voor amateurvoetbalclubs. Een artistieke vertaling van elementen uit de voetbalcultuur wil voetbalsupporters in contact brengen met beeldende kunst. Leden en supporters van de verenigingen zijn actief betrokken.

Stichting Kootwijk Cultureel E 7.500,-
Op 30 juli organiseert de stichting voor de vierde keer het project "Op 't Zand", op de zandverstuiving bij Kootwijk. Een middagprogramma voor jeugd en een avondprogramma voor volwassenen bieden theater, Hind met een Fado-programma en jeugdorkest Ricciotti.

Diogenes, Nijmegen (Oranjepop 2005) E 5.000,- Met dit popfestival wil de aanvrager jongeren op Koninginnedag laten kennismaken met muziek van eigen bodem. Ook biedt het festival een podium voor talentvolle bands uit de regio.

Stichting Straattheater Doetinchem E 7.000,- Op 8, 9 en 10 juli organiseert de stichting het jaarlijkse festival BuitenGewoon. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor jeugd. Voor hen is er onder andere een Spaans programma. Stichting Ultimo Tango, Beek-Ubbergen E 2.000,- Voor de tweede maal organiseert men een internationaal tangofestival onder de naam "Doble Ocho". Van 6 - 9 april zijn verschillende activiteiten in Nijmegen. De subsidiebijdrage is bestemd voor de multimedia dansvoorstelling op zogenaamde NEO-tango (tango met een beat).

Samenwerkende Oost-Gelderse Bibliotheken E 15.000,- De bibliotheken willen een regionale website ontwikkelen met actuele agenda-informatie en achtergronden. Met een portalfunctie naar sites van landelijke en regionale instellingen. Verder komen er cultuurzuilen in de bibliotheken van Doetinchem, Zevenaar en Winterswijk te staan.

Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem, E 5.000,- Van 15 t/m 17 april is het SPRNG - Jazzfestival in Arnhem. Het is een uitbreiding van de bestaande Jazznight. Het programma bevat minder oude jazz en meer geïmproviseerde jazz en dance. Er zijn workshops en masterclasses en er is ruimte voor jong talent (ArteZ).

Stichting Popmart (i.o.), Arnhem (Singer Songwriter festival 2005) E 3.500,-
De 12e editie van dit festival is op 1 april in Nijmegen. Het is een Gelders festival waarop deelnemers eigen nummers presenteren. Finale-kandidaten krijgen een traject aangeboden met coaching op het gebied van compositie/techniek en presentatie, met een optreden.

Stichting Huntenkunst, Ulft E 10.000,-
"Huntenkunst" is een mix tussen kunstexpositie en beurs. Van 27 t/m 29 mei presenteren 150 kunstenaars hun werk in Doetinchem. Jaarlijks staat een land centraal. Dit jaar is dat Italië.

SKCG, Arnhem (Gelders Pop Podium 2005) E 25.000,- Een 'Gelders Poppodium' moet een springplank worden voor regionaal talent. Hiervoor vroeg een samenwerkingsverband van grote Gelderse popfestivals een ontwikkelingssubsidie aan. In pilotjaar 2005 wil men een goed provinciaal aanbod presenteren op 7 grote regionale festivals.