Gemeente Den Haag

februari 2005
Hoogleraar Haagse geschiedenis moet identiteit van de stad versterken (19 februari)

Binnenkort krijgt de Haagse Campus van de Universiteit van Leiden een leerstoel voor de recente Haagse geschiedenis. De hoogleraar, ondersteund door een promovendus, zal zich vooralsnog voor vijf jaar bezig houden met onderzoek naar en onderwijs in de actuele sociale historie van Den Haag. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor samen met de Haagsche Courant en Fonds 1818 83.000 per jaar beschikbaar gesteld.

Met de studie naar de geschiedenis van Den Haag wil het college bijdragen aan de integratie van bevolkingsgroepen, de Haagse cultuur en de trots op de stad. Verdieping in de recente historie van Den Haag moet leiden tot een beter inzicht in zaken die "typisch Haags" zijn. Door deze kennis vervolgens breed te verspreiden wil het college het gevoel van gemeenschappelijkheid bij de inwoners bevorderen en de binding met de stad versterken.

Verhalen van vele verschillende Hagenaars, mensen die hier zijn opgegroeid en nieuwkomers in de stad, zullen worden gebruikt als basis voor het onderzoek. Hierbij zal de onderzoeksgroep samenwerken met het Haagse Gemeentearchief en andere historische instellingen in Den Haag. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt voor onderwijs, zowel aan studenten van de Universiteit als aan leerlingen van de Haagse scholen. Daarnaast zal het college van b. en w. de resultaten gebruiken voor de ontwikkeling van beleid.

De hoogleraar Haagse geschiedenis betreft geen symbolisch hoogleraarschap maar een onderzoeksgroep, waarbij de ook de "Leidse" medewerkers een bijdrage leveren aan het 'Haagse' werk. Voor de functie van hoogleraar is een profielschets opgesteld die binnenkort wordt gepubliceerd. Het totaalbedrag van 83.000 is voor 45% afkomstig van de gemeente Den Haag ( 37.350), 45% van Fonds 1818 en 10% van de Haagsche Courant. De Haagsche Courant zal de Haagse bevolking via diverse publicaties betrekken bij de studie naar de Haagse geschiedenis.