Gemeente Sluis

Nederlands Dictee in Sluis

PERSBERICHT - 16 februari 2005

Naast Amsterdam de tweede locatie in Nederland: Voorronde Groot Nederlands Dictee in Sluis

In de Zeeuws-Vlaamse vestingstad Sluis, geboorteplaats van Johan Hendrik van Dale, vindt zaterdag 19 februari a.s. een voorronde plaats van het Groot Nederlands Dictee. Dit is de grootste spellingwedstrijd van de Nederlandse taal in de Benelux. Deze dag worden op ruim 60 plaatsen in de Benelux voorrondes gehouden met in totaal meer dan 10.000 deelnemers. Amsterdam en Sluis zijn de enige locaties in Nederland. De nationale finale staat gepland op 12 maart a.s. in het Vlaams Parlement te Brussel. Deze voorronde past bij het profiel van Sluis als taalstad en vindt plaats in het Belfort.

Initiatiefnemers
Het Groot Nederlands Dictee is een initiatief van het Davidsfonds en het Belgische weekblad Knack. Het Davidsfonds is één van de grootste culturele organisaties in België. Taal en lezen en specifiek het meer bekendheid geven aan de Nederlandse taal is één van de werkvelden. Het Groot Nederlands Dictee maakt daar onderdeel van uit. De belangstelling voor deze culturele activiteit neemt ieder jaar verder toe en ligt inmiddels boven de 10.000 deelnemers.

Opzet
Het Groot Nederlands Dictee bestaat uit ruim 60 voorrondes in de Benelux en een nationale finale in het Vlaams Parlement in Brussel. De voorrondes vinden overal op dezelfde wijze plaats. In 45 minuten beantwoorden deelnemers in zes wedstrijdcategorieën meerkeuze-vragen en onderstrepen ze fout gespelde woorden in zinnen. Deze categorieën zijn:

Jongeren:

1. miniemen (basisonderwijs, bovenbouw)

2. cadetten (middelbaar onderwijs, brugklas)
3. scholieren (middelbaar onderwijs, 2e en 3 klas)
4. junioren (middelbaar onderwijs, 4e, 5e en 6e klas)

Volwassenen:

5. liefhebbers

6. specialisten

Tijdens de finale nemen uit iedere categorie de 30 beste deelnemers van de voorrondes het tegen elkaar op én tegen enkele bekende Vlamingen.

Jeugdige deelname in Sluis
In Sluis nemen 80 personen deel, waarvan 25% uit leerlingen van basisscholen bestaat. De gemeente hecht veel waarde aan het betrekken van de jeugd bij culturele en educatieve activiteiten. Daarom is deze wedstrijd bewust breed onder de aandacht van het basis- en middelbaar onderwijs gebracht en gestimuleerd door het kosteloos laten deelnemen van leerlingen.
Ook bij de opbouw van het programma door het Davidsfonds en de gemeente is rekening met jeugdige deelnemers gehouden. Om 9.00 uur starten de scholieren, junioren, liefhebbers en specialisten. Van 10.00 uur tot 10.45 uur zijn de jongste deelnemers aan de beurt, zodat zij na de test niet lang moeten wachten op de uitslag die rond 12.00 uur verwacht wordt. Tussen de test en de uitslag kunnen deelnemers zich ontspannen in het literair café in het Belfort. Naast deelnemers uit Zeeuws-Vlaanderen mag Sluis ook mensen uit andere delen van Zeeland en uit Vlaanderen verwelkomen.

Sluis Taalstad
De vestingstad Sluis heeft een rijke historie. Ooit was het als havenstad een grote concurrent van het Belgische Brugge. De vestingwallen en poorten uit de tijd van Prins Maurits van Oranje en het Belfort, het enige in Nederland, zijn goed bewaard gebleven. Sluis is daar-naast bekend als woonplaats van Johan Hendrik van Dale (1828-1872). Hij was hoofdonder-wijzer en stadsarchivaris van Sluis, maar vooral beroemd als dé grondlegger van De Dikke van Dale.

Op jaarbasis trekt Sluis zon 4,5 miljoen bezoekers die de combinatie van deze tastbare historie en het gevarieerde winkel- en horeca-aanbod opzoeken. Dit dag/kooptoerisme vormt voor de gemeente en met name voor de kern Sluis een belangrijke bron van inkomsten en (indirecte) werkgelegenheid. De gemeente en de ondernemers zetten zich dan ook actief in om dit karakter van Sluis verder te versterken. Dit uit zich onder andere in het actief naar buiten treden als taalstad, met educatieve activiteiten voor jong en oud. De voorronde van het Groot Nederlands Dictee is daar een voorbeeld van. Bij de voorbereiding en de beoordeling van het Dictee speelt het woordenboek van Johan Hendrik van Dale tenslotte een hoofdrol. Een ander voorbeeld is het internationale symposium over deze bekende Sluise inwoner dat in 2004 plaatsvond. Tijdens dit symposium presenteerde taalkundige Lo van Driel de biografie van Johan Hendrik van Dale. De Stichting Johan Hendrik van Dale i.o., waarvan het bestuur bestaat uit Nederlandse en Vlaamse spraakmakende mensen op taalgebied, speelt in al deze activiteiten een belangrijke, initiërende rol.

Noot voor de pers:
U wordt van harte uitgenodigd de voorronde van het Groot Nederlands Dictee in Sluis bij te wonen. Persmappen zijn beschikbaar.

Voor nadere inlichtingen:

· Gemeente Sluis:
Samira de Kievit, tel. 0117 457 124, vanuit België 0031 117 457 124 Sonja Matena, tel. 0117 457 123, vanuit België 0031 117 457 123


· Het Davidsfonds - www.davidsfonds.be