Lijst Pim Fortuyn


landelijk telefoonnummer voor burgers

Den Haag, 20/02/2005 - LPF-Kamerlid Eerdmans is verheugd dat minister De Graaf zijn voorstel tot het instellen van een landelijk telefoonnummer voor burgers omarmt.

´Nadat ik het idee ontleende aan de positieve praktijkresultaten in New York, blijkt dat wanneer je hiervan zelf tijdens een werkbezoek kennis neemt, je niet anders kunt dan een dergelijk initiatief ook in Nederland toepassen´. Eerdmans reageert hiermee op de uitspraak van De Graaf in de Telegraaf op zondag.

In november 2004 heeft Kamerlid Joost Eerdmans bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken voorgesteld om een centraal telefoonnummer voor de overheidsdiensten van alle gemeenten in te stellen. In de stad New York, waar sinds 2 jaar een dergelijk algemeen nummer, 311, heeft dit in de praktijk tot een aanzienlijke verbetering van de overheidsservice aan de burger geleid.

In New York en andere Amerikaanse steden als Baltimore, heeft het 311-nummer geleid tot een afname van irritaties bij de burger met 80%. Eerdmans: Burgers hoeven niet meer te waden door een moeras van telefoonnummers van de verschillende overheidsdiensten. In Rotterdam heb je nu 26 verschillende overheidsnummers voor alle verschillende overheidsdiensten, dat is de bureaucratie ten top.