Gemeente Waalwijk

Werkzaamheden starten medio maart 2005

Medio maart 2005 starten de werkzaamheden voor de restauratie van de molen Dye Sprancke in Sprang-Capelle. Tijdens de voorbereidingen voor de restauratie is gebleken dat er nog redelijk wat originele onderdelen uit het bouwjaar dateren (1747), en dus ruim 250 jaar oud zijn. Deze onderdelen worden zeer voorzichtig gerestaureerd. Zo wordt het bintwerk aan de staartzijde van de kast gedemonteerd en in de werkplaats voorzien van nieuwe pennen en ontbrekende stukken hout. Ook wordt de ondersteuning van de 250 jaar oude standerd aangepast zodat de stabiliteit gewaarborgd blijft. Minder ingrijpende dingen zijn het aanpassen van het wiekenkruis, het vervangen van enkele onderdelen van de staartconstructie en het aanbrengen van een nieuw paar molenstenen. De werkzaamheden zijn naar verwachting in juli 2005 afgerond en gaan ongeveer 160.500 kosten.

De buitenkant
Aan de buitenkant van de molen verandert er vrijwel niets. Wat wel zal opvallen is dat de nieuwe verflaag extra blinkt en dat de dakbedekking van de molen is vervangen. De restauratie is erop gericht om de bestaande onderdelen, constructies en sfeer waar mogelijk te behouden. Wel zal de molen weer volop malend te zien zijn.

Oudste Nederlandse molentype

De Dye Sprancke is het oudste type van de Nederlandse standaardmolen. Het kwam vanaf de twaalfde eeuw in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden voor. In dit type windmolen werden granen als tarwe, rogge, haver, gerst en boekweit gemalen. Momenteel zijn er in Nederland nog meer dan veertig standerdmolens over. Ze staan hoofdzakelijk in het oosten van Brabant. Alle bewaard gebleven typen dateren van vóór 1825. Deze molens waren in gebruik tot aan de Tweede Wereldoorlog. De standaardmolen was een typische dorpsmolen. De meest voorkomende plaatsing was in Brabant midden in het akkerland of op een kleine verhoging, een molenberg.

Maalvaardig

De molen heeft diverse (deel) restauraties achter de rug. Zo zijn in 1958, 1969, 1980 en in 1996 werkzaamheden aan de molen uitgevoerd. De gedeeltelijke werkzaamheden die in 1996 zijn uitgevoerd hebben de molen destijds in een maalvaardige situatie gebracht. Helaas bleek enkele jaren daarna dat enkele onderdelen (waaronder het achtergebint) in bouwtechnische kwaliteit achteruit gingen. Hierdoor kwam langzamerhand ook het functioneren van de molen in gevaar waardoor deze molen in het voortbestaan werd bedreigd. Het thans opgestelde restauratieplan voorziet in het uitvoeren van die werkzaamheden waardoor het voortbestaan van de molen, ook als maalvaardige molen, wordt gegarandeerd.