Gemeente Lingewaard


Belastingaanslagen 2005 deze week in de brievenbus

Een dezer dagen ontvangen de belastingplichtigen van de gemeente Lingewaard het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2005. Bij de aanslag is een bijsluiter gevoegd met de meest belangrijke informatie. Nu wordt volstaan met deze informatie, welke in hoofdzaak is bestemd voor de particuliere huishoudens.

De belastingaanslag omvat standaard de heffing van de onroerende-zaakbelastingen (ozb), de afvalstoffenheffing (vast bedrag) en het rioolrecht. Individueel kunnen ook andere belastingen voorkomen, zoals de hondenbelasting.

Verder is de aanslag uitgebreid met belangrijke informatie. Met ingang van 2005 wordt namelijk elk jaar op het aanslagbiljet de WOZ-waarde vermeld van de in eigendom of in gebruik zijnde woning. Er wordt vanaf nu dus geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer verstuurd.

Naast de aanslag gemeentelijke belastingen wordt tevens bezorgd een aanslag afvalstoffenheffing, zijnde de afrekening containerledigingen 2004. Deze aanslag wordt thans voor het eerst opgelegd sinds de invoering voor de gehele gemeente op 1 januari 2004 van het Diftar-systeem.

Betaling belasting/automatische incasso
Beide belastingaanslagen dienen in principe in twee termijnen te worden betaald via de meegeleverde acceptgiro's. Voor particuliere huishoudens is betalen door middel van automatische incasso echter ook mogelijk. De gemeente dient hiertoe dan wel te worden gemachtigd. Met ingang van dit jaar is bovendien het aantal incassotermijnen uitgebreid van acht naar tien.

Degenen die nog geen gebruik maken van automatische incasso kunnen zich hiervoor alsnog aanmelden. Daartoe kan het machtigingsformulier telefonisch worden opgevraagd of bij de Gemeentewinkel in Huissen worden afgehaald. Wordt de machtigingskaart vóór 20 maart teruggestuurd naar de gemeente, dan kan voor de volle periode van tien termijnen nog gebruik worden gemaakt van de automatische incasso. In dat geval hoeft van de bij de aanslag meegeleverde acceptgiro's geen gebruik meer te worden gemaakt.

Voor de volledigheid wordt nog vermeld dat de tien termijnen niet gelden voor de afrekeningsaanslag afvalstoffenheffing 2004. Deze aanslag wordt altijd in twee termijnen geïncasseerd.

Telefonische bereikbaarheid
Indien u nog vragen heeft over de belastingen of wanneer u gebruik wilt gaan maken van betaling van de aanslag via automatische incasso, dan kunt u contact opnemen met één van de medewerkers van het team belastingen of van de gemeentewinkel. Zij zijn bereikbaar onder telefoonnummer 026-3260310.

Ook kunt u terecht aan de balie van de Gemeentewinkel Lingewaard te Huissen. De openingstijden zijn op maandag van 8.30 uur tot 19.30 uur, op dinsdag t/m donderdag van 8.30 uur tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.

Artikel bijgewerkt op 21 februari 2005