Politie Gelderland-Zuid

Alcoholcontroles in het afgelopen weekend

Regionaal 21-02-2005 - (08)

In het afgelopen weekend heeft de politie op meerdere locaties in de regio gecontroleerd op alcoholgebruik in het verkeer. In totaal 10 bestuurders reden onder invloed waarvan 2 meteen het rijbewijs mochten inleveren.

Het team Verkeershandhaving heeft in samenwerking met team Stadscentrum zaterdagnacht tussen 23.00 uur en 05.00 uur gecontroleerd op Kelfkensbos en de Voerweg in Nijmegen. In totaal hebben 588 bestuurders meegewerkt aan een blaastest. Daarvan is bij 10 bestuurders na de voorselectie op straat een ademanalyse gedaan. Tegen 9 bestuurders is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. Van twee van hen is meteen het rijbewijs ingevorderd omdat zij bij de ademanalyse boven de 570 ugl bliezen. Een bestuurder zat met 125 ugl net onder de wettelijk strafbare grens van 220 en kreeg alleen een rijverbod van twee uur.

Daarnaast kregen drie automobilisten een bekeuring, een voor rijden door rood licht, eentje voor onterecht voeren van mistverlichting en een bestuurder bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

Team Culemborg heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in totaal 10 bestuurders laten blazen in en rond het centrum van Culemborg. Geen van hen reed onder invloed. Ook zaterdagnacht werd gecontroleerd, dit keer op de provincialeweg N320 bij Culemborg. In totaal 11 bestuurders moesten een blaastest doen. Een bestuurder blies net onder de wettelijk strafbare grens en kreeg een rijverbod van enkele uren. Tegen een andere bestuurder is wel proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed (uitslag ademanalyse was 450 ugl). Dit bleek de derde keer in twee jaar tijd. Deze bestuurder zal de verplichte Educatieve Maatregel Alcohol (EMA)-cursus moeten gaan volgen. Deze verplichte cursus is bedoeld voor bestuurders die herhaaldelijk aangehouden zijn voor rijden onder invloed en komt geheel voor rekening van de overtreder.

Het politieteam Groesbeek heeft zaterdagnacht in en rond Groesbeek in totaal 28 bestuurders laten blazen. Geen van de gecontroleerden reed onder invloed.