Intel desktopprocessors krijgen 64-bit uitbreiding

Kontich, 21 februari 2005 - Intel annonceert de beschikbaarheid van vijf nieuwe processors voor desktopcomputers, die meerwaarde bieden voor zowel de consument als de zakelijke gebruiker. In combinatie met de breed geaccepteerde Intel® 925/915 Express chipset-familie, bieden deze processors grotere prestaties en snellere responstijden.

Intel levert vanaf vandaag de Intel® Pentium® 4 Processor Extreme Edition 3,73 GHz met Hyper-Threading (HT) Technology en vier nieuwe processors in de Intel Pentium 4 Processor 6xx-serie, eveneens met HT Technology. Deze vijf nieuwe processors vormen de jongste telgen van Intels familie van 'high performance' desktopprocessors.

De vijf nieuwe processors ondersteunen 64-bit geheugenadressering via de Intel Extended Memory 64 Technology (Intel® EM64T). Intel is van plan om EM64T later dit jaar toe te voegen aan versies van alle nieuwe Intel desktopprocessors, inclusief de Intel® Celeron® D processorlijnen.

Rob Crooke, algemeen manager van Desktop Marketing en Strategic Planning van Intel, zegt hierover: "Software voor het digitale huis en voor kantoor wordt steeds veeleisender; desktops uitgerust met Intel EM64T komen op het juiste moment om deze nieuwe toepassingen te ondersteunen."

Consumenten gebruiken hun PC's steeds vaker als entertainmentmachines en staan in direct contact met andere PC-gebruikers over de hele wereld, spelen games of bewerken digitale video's of foto's. Intels nieuwe processors ondersteunen nu Intel® EM64T om consumenten in staat te stellen maximaal gebruik te maken van toekomstige softwarevernieuwingen op het gebied van high-definition video, audio en 3D-visualisatie. Hierdoor komen 64-bit computing mogelijkheden beschikbaar op reguliere - op Intel gebaseerde - pc's.

Processors uit de Intel Pentium 4 6xx-series bieden ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van stroombesparing met de Enhanced Intel SpeedStep® Technology (EIST). Net zoals de Intel® Centrino(tm) mobiele technologie, kan EIST helpen om energie te sparen door het gemiddelde stroomverbruik van de processor te verminderen.

De nieuwe processors ondersteunen het aankomende besturingssysteem Microsoft* Windows® XP Professional x64 Edition en bieden gebruikers de mogelijkheid om de voordelen van een 64-bit omgeving te ervaren.

"Microsoft heeft nauw met Intel samengewerkt om de industrie de overstap naar 64-bit omgevingen te laten maken zegt Brad Goldberg, algemeen manager van de Windows Product Marketing Group van Microsoft. "Samen bieden we een robuust 64-bit client-platform dat gebruikers krachtige nieuwe 64-bit mogelijkheden levert, met behoud van hun investeringen in 32-bit applicaties."

De Pentium 4 Processor Extreme Edition 3,73 GHz met HT Technology beschikt over een snelle systeembus op 1066 MHz en een L2-cache van 2 MB. Dit verbetert de prestaties van applicaties zoals high-definition video en games, omdat grote hoeveelheden data rechtstreeks aan de processor kunnen worden aangeboden.

De Intel Pentium 4-processors uit de 6xx-serie met HT Technology worden geleverd met kloksnelheden tot maximaal 3,60 GHz, beschikken over een 800 MHz systeembus, een dubbele L2-cache van 2 MB en Enhanced Intel SpeedStep® Technology. Het stroombesparende EIST wordt ondersteund door Windows XP Service Pack 2. De grotere L2-cache biedt potentiële snelheidsvoordelen, terwijl de Execute Disable Bit-technologie een betere bescherming tegen bepaalde soorten virussen biedt in combinatie met Windows XP Service Pack 2.

Aan het eind van 2004 leverde Intel meer dan tweederde van haar Pentium-processors met HT Technology en introduceerde een aantal tools en software die de basis leggen voor de dual-core platforms, die later dit jaar worden verwacht. Met deze nieuwe processors biedt Intel opnieuw innovatieve mogelijkheden voor het digitale huis en het digitale kantoor en breidt het werkterrein van de bekroonde Intel® 925/915 Express chipset families verder uit.

Prijzen en beschikbaarheid
De nieuwe familie van Intel Pentium 4-processors met HT Technology uit de 6xx-series en de Pentium 4 Processor Extreme Edition met HT Technology op 3,73 GHz zijn vanaf heden beschikbaar en als volgt geprijsd:

Processor: Intel Pentium 4 processor Extreme Edition 3,73 GHz met HT Technology Kloksnelheid: 3,73 GHz
Front Side Bus (FSB): 1066 MHz
On-die Cache: 2 MB L2
Prijs per stuk (per 1000): $999

Processor: Intel Pentium 4 processor 660 met HT Technology Kloksnelheid: 3,60 GHz
Front Side Bus (FSB): 800 MHz
On-die Cache2 MB L2
Prijs per stuk (per 1000): $605

Processor: Intel Pentium 4 processor 650 met HT Technology Kloksnelheid: 3,40 GHz
Front Side Bus (FSB): 800 MHz
On-die Cache: 2 MB L2
Prijs per stuk (per 1000): $401

Processor: Intel Pentium 4 processor 640 met HT Technology Kloksnelheid: 3,20 GHz
Front Side Bus (FSB): 800 MHz
On-die Cache: 2 MB L2
Prijs per stuk (per 1000): $273

Processor: Intel Pentium 4 processor 630 met HT Technology Kloksnelheid: 3,00 GHz
Front Side Bus (FSB): 800 MHz
On-die Cache: 2 MB L2
Prijs per stuk (per 1000): $224

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.