NEN



Nieuwe norm risicobeoordeling asbest in en rondom gebouwen

Delft - Voor de beoordeling van de blootstellingsrisico's aan asbest wordt momenteel een norm opgesteld. Deze norm is nu in ontwerp verkrijgbaar bij NEN, het centrum van normalisatie te Delft. Het gaat om blootstelling voor gebruikers en derden in en rondom gebouwen of constructies waarin asbesthoudende materialen zijn verwerkt. Reageren op het normontwerp kan nog tot 1 mei 2005.

De beoordeling van het blootstellingrisico aan asbest vindt in de praktijk niet altijd op objectieve gronden plaats. Deels wordt dit veroorzaakt door de emotionele lading rond asbest, waardoor de risicoperceptie soms totaal niet overeenkomt met de objectief bepaalde risico's. Daarnaast ontbreken duidelijke beoordelingscriteria . Ook is de complexe regelgeving voor alle belanghebbenden niet altijd even duidelijk. Het resultaat: beheersmaatregelen en saneringsadviezen van overheidsinstanties of adviesbureaus lopen in vergelijkbare situaties soms sterk uiteen.

Het ministerie van VROM, TNO en - in een later stadium - het ministerie van SZW, werken sinds 2001 aan de ontwikkeling van een beoordelingsmethode. Die methode moet zo zijn, dat op eenduidige wijze risico's in kaart worden gebracht en beoordeeld. Besloten werd om de methode via NEN verder te ontwikkelen. Dit leidde tot normontwerp NEN 2991 Lucht - Risiobeoordeling in en rondom gebouwen of constructies waarin asbesthoudende materialen zijn verwerkt

Dit normontwerp vormt een handleiding ter beoordeling van blootstellingsrisico's aan asbest voor gebruikers en derden in gebouwen, woningen, constructies, objecten en leegstaande bouwwerken waarin asbesthoudende materialen zijn verwerkt. De norm is niet bedoeld als eindcontrole voor een uitgevoerde sanering of sloop (gebruik hiervoor NEN 2990).

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:
NEN-Milieu, Caroline van Hoek, tel. (015) 2 690 249, e-mail: caroline.vanhoek@nen.nl.