Gemeente Tilburg

21-2-2005
Tilburg schoonste stad van het land?
Stemmen via www.schoonstegemeente.nl van 21 februari tot 20 maart

De gemeente Tilburg neemt deel aan de wedstrijd Schoonste Gemeente van Nederland. Vanaf 21 februari kunnen alle Tilburgers aan de hand van foto's aangeven hoe schoon hun buurt is.

Deze foto's staan op www.schoonstegemeente.nl >> . Het is de bedoeling dat wordt aangegeven welke foto het meest overeenkomt met de situatie in de buurt als het gaat om zwerfafval. Tilburgers die hun mening geven maken kans op het winnen van 2 schoonmakers van schoonmaakbedrijf Hectas. Zij komen één dag lang het huis van de winnaar gratis schoonmaken. De wedstrijd is een initiatief van de Stichting Nederland Schoon. In totaal hebben 69 gemeenten in Nederland zich ingeschreven voor de wedstrijd.
Wethouder Jan Hamming: We worden uitgedaagd om te laten zien hoe onze burgers, ambtenaren, bestuurders en bedrijven kunnen samenwerken om de publieke ruimte schoon te maken en schoon te houden. Ik heb er alle vertrouwen in want we hebben een traditie in Tilburg van samenwerking. Door mee te doen aan de actie willen we ook onze burgers oproepen de stad schoon te houden.

Volgende ronde
Voor de meeste mensen geldt dat een schone straat of buurt het woonplezier vergroot. Veel gemeenten treffen daarom diverse maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Hamming: De gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. Dan beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die door de gemeente getroffen zijn om zwerfafval tegen te gaan en de gemeente schoon te houden. Op basis hiervan bepaalt de jury welke 9 gemeenten doorgaan naar de finale.

Finale
Tijdens de finale gaat het er om welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km² gedurende zes weken schoon te houden. Aansluitend wordt een TV-serie gemaakt, waarbij per aflevering één van de gemeenten centraal staat. Tijdens de tiende aflevering (uitzending op 4 september) wordt bekend gemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de Schoonste Gemeente van Nederland 2005 mag noemen.