Gemeente Vlaardingen


Expositie Hanneke Wessels in wethouderskamer
22 februari 2005

In de kamer van cultuurwethouder B. van der Velde is tot en met 27 april 2005 een expositie te bezichtigen met werk van Hanneke Wessels. De expositie is gratis toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen vooraf een afspraak maken met de secretaresse van wethouder van der Velde, tel: (010) 248 4271.

Hanneke Wessels tekent en schildert al ruim 25 jaar en is voornamelijk autodidact. Zij tekent hoofdzakelijk naar levend model en maakt al ruim 10 jaar deel uit van de teken- en schildersgroep A'72 in Rotterdam. "Dit vind ik nog steeds een heerlijke manier van tekenen", vertelt Hanneke. "Doordat houdingen vaak snel wisselen komt het erop aan om een model treffend neer te zetten. Dit is elke week weer een enorme uitdaging." Hanneke gebruikt houtskool, pastelkrijt, oliekrijt, Oud Hollandse Bister, Chinese inkt met pen, penseel of rietpen. Bovendien beoefent zij naast het tekenen ook grafische technieken. Zij volgt sinds vier jaar etscursussen aan de Vrije Academie in Vlaardingen bij Beaty Czeto. "Met name in de droge naald techniek kan ik mijn emoties goed kwijt", aldus Hanneke.

Hannekes inspiratiebronnen zijn divers. Zo werkt zij momenteel aan een serie vruchtbaarheidsgodinnen: Venussen uit verschillende landen en culturen van eeuwen geleden. Drie van deze etsen zijn op de expositie te zien. Hanneke werkt ook in Malta. Daar tekent zij voornamelijk buiten en vormen architectuur, kunst en natuur haar belangrijkste inspiratiebronnen. Ook fotografeert zij daar. Deze foto's werkt ze dit thuis uit in acryl, pastel of in een ets. Een pastel van een Maltees meisje op haar eerste heilige communie is hier een voorbeeld van. Hanneke heeft in Malta geëxposeerd in de galerie van de ceramist en schilder Gabriël Caruana die haar stimuleert en inspireert.

Ruimte voor individuele amateur-kunstenaars

Als individuele amateur-kunstenaars willen exposeren in de werkkamer van de Vlaardingse wethouder voor kunst en cultuur, kunnen zij zich aanmelden via het secretariaat van wethouder Van der Velde, telefoon: (010) 248 4271. De exposities komen tot stand via de volgende werkwijze:

* Wethouder Van der Velde selecteert zelf de kunstwerken.
* Alleen kunstwerken van individuele amateur-beeldende kunstenaars komen in aanmerking, dus geen clubexposities.
* De werken worden opgehangen of neergezet, zoals ze aangeleverd worden. De kunstenaars brengen de kunstwerken zelf naar het stadhuis en halen ze ook weer op.

* De exposities wisselen minimaal elk kwartaal.

Deze wisselexposities zijn geen verkooptentoonstellingen. Wel wordt op aanvraag verwezen naar de kunstenaar.
Tekening van Hanneke Wessels