Gemeente De Ronde Venen


Drie beleidskeuzen ten aanzien van permanente bewoning recreatiewoningen

De gemeente De Ronde Venen laat de commissie ruimtelijke ordening één keuze maken uit drie beleidsmogelijkheden ten aanzien van permanente bewoning van recreatiewoningen. Het college van burgemeester en wethouders benadrukt dat stacaravans, chalets en woonboten niet in aanmerking komen voor legalisatie van permanente bewoning. Op basis van Rijksbeleid is dit namelijk uitgesloten, dit omdat deze objecten niet kunnen voldoen aan de vereisten van het Bouwbesluit. Overigens komt het recreatiepark Buitenborgh ook niet in aanmerking voor legalisatie van permanente bewoning. Dit vanwege het feit dat de gemeente in overleg met de Inspecteur Ruimtelijke Ordening in 1999 een plan van aanpak tegen permanente bewoning heeft opgesteld.

De eerste keuze die de commissie RO wordt voorgelegd is het benutten van de beleidsruimte. In november is er een keuzenotie vastgesteld ten aanzien van legalisatie en persoonsgebonden gedoogbeschikkingen. Wanneer het recreatieobject zowel niet voldoet aan de beleidsregels ten aanzien van legalisering als aan de beleidsregels ten aanzien van het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking, zal de gemeente handhavend moeten optreden tegen permanente bewoning van recreatieobjecten. Hiervoor dient een plan van aanpak te worden opgesteld.

De tweede keuze die de commissie RO wordt voorgelegd is de keuze van legalisatie van permanente bewoning. Wanneer gekozen wordt voor gehele legalisatie wordt grotendeels tegemoet gekomen aan de wensen uit de inspraakreacties. Echter, in veel gevallen zal er door zowel rijk als provincie géén medewerking worden verleend aan een bestemmingswijziging van recreatie naar wonen, waardoor alsnog handhavend moet worden opgetreden tegen permanente bewoning. De gemeente valt dan namelijk terug op de bepalingen uit de geldende bestemmingsplannen.

De derde keuze die de commissie RO wordt voorgelegd is dat er in geen enkel geval tegemoet te komen is aan de huidige permanente bewoning van recreatiewoningen. Het gedogen van permanente bewoning behoort niet meer tot de mogelijkheden wanneer gekozen wordt voor handhaving. De vraag is of de keuze tot handhaving rechtvaardig is in het licht van het jarenlange gedoogbeleid van de gemeente.

Nadat de commissie RO een keuze heeft gemaakt uit één van de drie beleidskeuzes kan er door het college een besluit worden genomen. Daarna zal de gemeenteraad zich uitspreken over het collegebesluit.