MKB-Nederland

22-02-2005
Samenwerking OCW en SZW stimulans voor aantal leerbanen (Persbericht)

MKB-Nederland is blij met het initiatief van de ministeries van onderwijs en sociale zaken en werkgelegenheid om gezamenlijk een beleidsdirectie Leren en werken in te richten. De combinatie van een deels baan hebben en deels naar school gaan is al jaren populair bij ondernemers in het mkb en in het beroepsonderwijs.

MKB-Nederland denkt dat deze combinatie eveneens nieuw perspectief biedt aan werkzoekenden die staan ingeschreven bij de centra voor werk en inkomen. Verder ziet de mkb-koepel ook een rol voor het ministerie van economische zaken. Duale leerwerktrajecten kunnen namelijk ook een impuls geven aan de economie.

Zoveel mogelijk leerlingen en werkzoekenden moeten, zo vindt MKB-Nederland, minstens een startkwalificatie halen: het niveau van twee jaar middelbaar beroepsonderwijs. Dit is goed voor de kenniseconomie. Een groot aantal leerlingen vindt echter het huidige vmbo te theoretisch. Veel werkzoekenden willen niet meer terug naar de schoolbanken. Voor beide categorieën biedt de leerbaan nieuwe mogelijkheden.

De ervaringen met het 10.000 leerbanenplan van MKB-Nederland wijzen hier ook op. Er is ook uit gebleken dat scholen en cwis op lokaal niveau moeten samenwerken om voldoende leerwerkplekken te vinden. Daarvoor moeten de schotten tussen SZW en OCW worden geslecht.

Leren werken directie feb 05.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2005 | Disclaimer |