Gemeente Vlaardingen


Richard Gere naar Vlaardingen voor Geuzenpenning 22 februari 2005

De Geuzenpenning 2005 gaat naar International Campaign for Tibet (ICT). Lodi Gyari, speciale afgezant van de Dalai Lama en vice-voorzitter van ICT, neemt de penning in ontvangst op zaterdag 12 maart in de Grote Kerk te Vlaardingen. Wim Deetman, burgemeester van Den Haag ('internationale stad voor recht en vrede') en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, reikt de penning uit. Richard Gere, voorzitter van ICT, zal een dankwoord spreken. De stichting Geuzenverzet 1940-1945 kent de penning toe aan ICT voor haar consequente geweldloze inzet voor een democratisch Tibet en voor het bevorderen van de mensenrechten van het Tibetaanse volk.

Respect voor vreedzaam verzet

ICT streeft op vreedzame wijze naar het bevorderen van de mensenrechten in Tibet en naar democratische vrijheid voor het Tibetaanse volk. ICT is in 1988 in Washington opgericht. De organisatie heeft ook kantoren in Amsterdam en Berlijn. Het Tibetaanse verzet krijgt wereldwijd respect vanwege het geweldloze karakter.

Gere: filmster én boeddhist, humanist en mensenrechtenactivist

Richard Gere, bekend als humanist, mensenrechtenactivist en strijder tegen HIV/AIDS, is al sinds 25 jaar zeer betrokken bij Tibet en het Tibetaanse volk. Gere is de voorzitter van ICT, wereldwijd de grootste organisatie die opkomt voor het Tibetaanse volk. De Amerikaanse acteur is boeddhist en reist regelmatig naar Dharamsala, de kleine stad in India waar de Dalai Lama verblijft en de Tibetaanse regering in ballingschap is gevestigd. Gere: "It is a privilege for me to represent the International Campaign for Tibet at this event, to honour both the heroes of the Dutch resistance, and the courage of Tibetan people today in their non-violent quest for freedom and cultural survival."

Uitreiking voor 19e keer

Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Sinds 1987 reikt deze stichting jaarlijks een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Dit jaar is het de negentiende keer. Eerdere laureaten waren, onder andere, de Duitse president Von Weizsäcker, de Anne Frank Stichting, de Tsjechische president Václav Havel en de ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt.

Herdenking Geuzenverzet

Zaterdag 12 maart staat Vlaardingen in het teken van het herdenken van het Geuzenverzet én van het uitreiken van de Geuzenpenning. Voor de plechtigheden zijn onder andere Geuzen en nabestaanden van overleden Geuzen uitgenodigd. De herdenking start met een ingetogen samenzijn bij het Geuzengraf op de Vlaardingse begraafplaats Emaus, waar kransen worden gelegd en één minuut stilte wordt gehouden. Vervolgens gaat een stille tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Op de Markt start om 14.00 uur een herdenkingsbijeenkomst bij het Geuzenmonument in aanwezigheid van de heer Lodi Gyari. Richard Gere en Wim Deetman zullen aanwezig zijn bij de uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk. De uitreiking start om 15.00 uur en is alleen toegankelijk voor genodigden.

Meer informatie: www.geuzenverzet.nl, www.savetibet.org en www.verzetsmuseum.org.