Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoofddorp, 22 februari 2005

KENNISNIVEAU ONDER NEDERLANDSE HUISARTSEN OVER DE WERKING VAN MULTIVITAMINES ZORGELIJK

Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederlandse huisartsen weinig gebruik maken van multivitamines in het advies aan hun patiënten. Professor Hermus, emeritus hoogleraar Voedingsleer aan de Universiteit Maastricht, betreurt dit. Multivitamines vormen volgens Hermus een belangrijke aanvulling op de dagelijkse voeding. "Vitamines helpen mensen niet alleen bij herstel van ziektes, maar werken ook preventief zodat mensen een betere weerstand opbouwen en minder snel ziek worden."

Het onderzoek onder 900 huisartsen, uitgevoerd door MRC Gezondheidszorg in opdracht van Centrum, wijst uit dat slechts dertig procent van hen de rol van multivitamines als aanvulling op voeding met patiënten bespreekt. Hermus vindt het jammer dat dit nog niet meer gebeurt: "Huisartsen weten te weinig over multivitamines. Het is van belang dat zij wetenschappelijk onderbouwde informatie ontvangen over mogelijke toepassingen. Uit het onderzoek blijkt dat veertig procent van de huisartsen hier ook daadwerkelijk in geïnteresseerd is ."

Multivitamines bieden op natuurlijke wijze bescherming tegen een groot aantal aandoeningen, waaronder vermoeidheid, bloedarmoede, oogaandoeningen en huidproblemen. Mensen beginnen vaak pas met het gebruik van vitamines op het moment dat zij ziek worden. Volgens Professor Hermus onderschatten huisartsen deze preventieve werking en leggen zij daardoor multivitamines te weinig aan hun patiënten voor.

Door wetenschappelijk onderbouwde voorlichting wil Professor Hermus de kennis van Nederlandse huisartsen op het gebied van multivitamines vergroten. "Het huisartsenonderzoek moet dan ook een regelmatig terugkerend project zijn zodat wij de ontwikkeling kunnen blijven volgen," aldus Hermus.

Het onderzoek 'Gezondheidszorg en multivitamines' is mede mogelijk gemaakt door Centrum. Centrum is een merk van Wyeth Consumer Healthcare C.V. dat verschillende zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsproducten op de Nederlandse markt brengt.

###########

Voor meer informatie en interview mogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Jan willem te Gussinklo Ohmann
Edelman
Tel: 023 554 2030
Mailto: janwillem.tegussinklo@edelman.com