Provincie Limburg

Subsidie voor Venlo om succesvol beleid uit te dragen Provincie stimuleert gebruik ESF-middelen

De Provincie Limburg kent een bedrag van 106.000,- toe aan de gemeente Venlo om haar succesvol beleid ten aanzien van het Europees Sociaal Fonds (ESF) vast te leggen in een blauwdruk. Met deze blauwdruk kunnen ook andere gemeenten aan de slag. De Provincie Limburg hecht er veel waarde aan dat de beschikbare middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) optimaal voor Limburg worden benut. Venlo is koploper onder de gemeenten als het gaat om het aanvragen van ESF. Zij heeft niet alleen ESF aangevraagd voor haar eigen reïntegratieactiviteiten, maar heeft ook opgetreden als aanvrager voor regiogemeenten en voor lokale en/of regionale organisaties. Het is met name deze rol van regionale aanvrager die de Provincie Limburg wil stimuleren en als voorbeeld wil stellen naar andere gemeenten.

ESF-middelen zijn bestemd voor scholing en reïntegratieactiviteiten voor werklozen en werkenden en kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van het scholingsniveau van de Limburgse beroepsbevolking. Negatieve ervaringen met de aanvragen in de vorige ESF-periode hebben veel organisaties weerhouden van een nieuwe ESF-aanvraag. De gemeente Venlo heeft laten zien dat het ook anders kan.

Naast het ontwikkelen van de blauwdruk voor gemeenten als regionale aanvrager van ESF, gaat de gemeente Venlo ook middelen uit het ESF voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB) aanvragen in de vorm van 2 innovatieve pilots. Overheden hebben nog niet eerder ervaring opgedaan met het aanvragen van ESF voor het MKB.

De subsidie past binnen het beleid van de Provincie Limburg om meer middelen uit het ESF voor Limburg te benutten. Hiertoe organiseerde zij in november jl. een conferentie over de kansen en belemmeringen van ESF in de praktijk en heeft zij individuele organisaties een scan aangeboden waarmee hun specifieke ESF-mogelijkheden in kaart zijn gebracht. Deze verschillende activiteiten moeten ertoe leiden dat er voor eind 2006 een toename is van het aantal ESF-aanvragen.

22-2-2005 16:18

terug

leeg