CORDAID


Datum: 22 februari 2005

Mensen in Nood / Cordaid:

25.000 euro beschikbaar voor hulp aan slachtoffers in Iran

Mensen in Nood/Cordaid stelt 25.000 euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving hedenochtend in Zarand en de veertien dorpen die daaromheen liggen (Iran).

Het geld zal besteed worden voor noodhulp aan de getroffenen van de aardbeving die vanochtend plaatsvond met een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Bij de ramp zijn naar nu bekend is 380 mensen om het leven gekomen. Naar schatting zijn er 30.000 getroffenen. De hulp bestaat uit het uitdelen van voedsel, dekens, kleding en hygiëne paketten en verloopt via de lokale organisatie Assistance International.

'De slachtoffers geven aan dat aan deze spullen de meeste behoefte is', zegt Immy de Jong van Assistance International. Deze Nederlandse woont en werkt in Yasd, zo'n tweehonderd kilometer van Zarand. Zelf is ze nog niet in het rampgebied geweest omdat de wegen vanwege de aardbeving deels zijn verwoest. 'De televisie laat beelden zien van gewonden die per trein worden afgevoerd naar ziekenhuizen in de omgeving, omdat vervoer over de wegen niet mogelijk is.' De Jong verwacht dat de overheid haast maakt met het repareren van de wegen om hulptransporten mogelijk te maken en gaat er van uit dat ze morgen naar het rampgebied kan.

Mensen in Nood/Cordaid gaat ook bekijken of ze in de wederopbouw een rol van betekenis kan spelen. Hamid Bathaei, bouwcoördinator van ons wederopbouwprogramma in Bam, is inmiddels aangekomen in Zarand. Hij onderzoekt de schade aan woningen en infrastructuur. Mensen in Nood/Cordaid heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met een bouwprogramma in Bam, de stad waar ruim een jaar geleden 26.000 mensen om het leven kwamen bij een aardbeving. We hebben daar inmiddels zo'n driehonderd huizen gebouwd. Afhankelijk van de subsidieverstrekking van de Iraanse overheid komen daar nog zo'n tweehonderd huizen bij.

Noot vooor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Marjolein Hammink, persvoorlichter Mensen in Nood/Cordaid. Tel 070 3136 222 of 06 2252 4028. Voor interviews uit het rampgebied kunnen we u in contact brengen met de Nederlanders Immy en Jan de Jong van de lokale organisatie Assistance International.

22 feb 05 18:41