START FOUNDATION

Klussenbus-leerlingen dagen Kamerleden uit

Klussenbus-leerlingen dagen Kamerleden uit

Delft, 22 februari 2005.

Maandelijks zitten volgens een conservatieve schatting van de BVE Raad ongeveer 5.000 jongeren zonder stage. De Laurentius Praktijkschool in Delft bedacht daar een creatieve oplossing voor. Zij schaften een Klussenbus aan en gaan met hun (moeilijk lerende) leerlingen op pad om klusjes in de praktijk uit voeren. Dinsdag 22 februari om 13.00 uur rijdt de Klussenbus met daarin drie leerlingen het Binnenhof op. Om Tweede Kamerleden uit te dagen ook dit soort effectieve oplossingen te laten bedenken. De leerlingen leveren op het Binnenhof 150 brochures af van de Baanbrekerprijs 2005. Voor elk Tweede Kamerlid één. De distributie is in handen gegeven van Tweede Kamerleden Jet Bussemaker (PvdA) en Jan Ten Hopen(CDA).

De Klussenbus is een oplossing voor het gebrek aan stages, maar er zijn nog veel meer oorzaken van jeugdwerkloosheid waarvoor oplossingen nodig zijn. Eén ervan is het gebrek aan werkervaring. Als je dan ook nog op school geen kans gekregen hebt om stage te lopen, dan is het perspectief op werk ver weg. En dat probleem is nijpend actueel; het tekort aan stageplaatsen is enorm.

In de ideeënwedstrijd Baanbrekerprijs 2005 wordt opgeroepen om originele ideeën aan te leveren om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Nu mogen Kamerleden eens meedenken zonder gehinderd te worden door fractiediscipline, gebrek aan budget, enzovoorts. Er is maar één maar. Er moeten tenminste drie jongeren (16-26jr.) actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van het idee.

De Baanbrekerwedstrijd 2005 gaat officieel van start op 1 en 2 maart. Op 1 maart laten jongeren die moeilijk aan een baan komen hun CV tot leven komen. Ze halen de baas bij wie ze gesolliciteerd hebben achter diens bureau vandaan en nemen deze mee op pad. Op 2 maart gaan 240 kansarme jongeren in Utrecht met hulp van managers van Fortis, en 35 van hun beste relaties, ideeën bedenken om straks aan werk te komen. De wedstrijd duurt de gehele maand maart.

De Baanbrekerprijs 2005 is een initiatief van Start Foundation, Fortis Foundation Nederland en Taskforce Jeugdwerkloosheid. Meer informatie is te vinden op www.baanbrekerprijs.nl