Gemeente Deventer

Week 8, 21 februari 2005

TIJD INDELEN MET HULP VAN TIJDENBUREAU

Tijd is voor een groeiende groep een nieuw schaarsteartikel geworden. Onderzoek onder de inwoners van Deventer laat zien dat de samenleving verandert maar dat instellingen van diezelfde samenleving niet mee veranderen. Het aantal ouderen neemt toe evenals de zorgtaak van hun kinderen. Vrouwen willen hun opleiding 'verzilveren' en willen deelnemen aan het arbeidsproces. Vergrijzing en ontgroening in onze samenleving vraagt om het optimaal benutten van het aanwezige arbeidspotentieel.

Op dinsdag 22 februari brengen, op uitnodiging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, projectleiders âTijden van de Stadâ uit heel Nederland een werkbezoek aan Deventer. Tijdens deze bijeenkomst krijgen zij informatie over de diensten- en tijdenwebsite en de gemeentelijke inzet om het beter mogelijk maken werk, zorg en privé in Deventer te kunnen combineren.

Wat is het tijdenbureau?
De tijden van voorzieningen en instellingen in Deventer vindt u bij www.tijdenbureau.nl een tijdengids met agendaâs en openingstijden van voorzieningen. Informatie over alle openingstijden; tot hoe laat is een winkel, bank, postkantoor of instelling open? Welke film draait er vanavond of over een maand en hoe laat? Wanneer begint de cursus die ik zoek? Kan ik maandag mijn paspoort verlengen? Via de website worden mensen ook in de gelegenheid gesteld ideeën te geven hoe zaken soepeler, beter zouden kunnen draaien. Zoals telewerken dat de verkeersdrukte reduceert, openingstijden van voorzieningen die rekening moeten houden met werktijden van gebruikers. Maar ook het realiseren van Brede Scholen in elke Deventer wijk; een Brede School met dagarrangementen waarbij kinderen naast school eenvoudig kunnen deelnemen aan sport, cultuur en kunst.

Verder kinderopvang die flexibele openingstijden moet hanteren, evenals de huis- en tandarts.
Het verbeteren van afstemming kost geld maar levert nog veel meer geld op, zo heeft de projectgroep becijferd in een kosten/baten-analyse. De kosten van de één zijn veelal de baten voor de ander. De gemeente Deventer wordt hierbij aangewezen de regie op zich te nemen.

Het project brengt naast het tot stand brengen van de website zijn volgende speerpunten onder de aandacht:

* in alle Deventer wijken een brede school met dagarrangementen
* verbeteren dienstverlening artsen, winkels, gemeente, instellingen
* bevorderen mogelijkheden voor telewerken en flexibele werktijden.

Opzet website
Om verbeteringen in onze stad te realiseren is de website âTijdenbureauâ opgezet op initiatief van de projectgroep Tijd van Leven in Deventer. Deze projectgroep bestaat uit de gemeente Deventer, Stichting DE COMPANY en het Expertisecentrum Maatschappij & Werk bv. De website www.Tijdenbureau.nl geeft informatie over de tijden van Deventer (Tijdengids), vormt een discussieplatform (Tijdenforum) gericht op meningsvorming en het oppakken van geconstateerde problemen en oplossingen. Tevens geeft deze website informatie over ontwikkelingen op het gebied van Tijdenbeleid elders, zowel in Nederland als daarbuiten.

Dienstenbureau en gids voor Deventerkids
Naast het tijdenbureau zijn er twee aanverwante websites. Dit zijn www.Dienstenbureau.nl en met www.Gidsvoordeventerkids.nl. Als je werk moet of wilt combineren met de zorg voor kinderen of ouders en ook nog vrije tijd wilt overhouden dan is hulp prettig. Er is hulp mogelijk van professionele bedrijven en instellingen. Voor die hulp kan de inwoner terecht op de website www.Dienstenbureau.nl waar men snel hulp kan vinden. De website opgezet om:

* het organiseren van uw huishouden te vergemakkelijken
* het ouderen makkelijker te maken zelfstandig te kunnen blijven wonen

* bedrijven en instellingen hun diensten te laten aanbieden
* particulieren kunnen zich aanbieden voor werkzaamheden (van kanarieoppas, via appels plukken tot lopende reclamezuil)
* nieuwe diensten waar vraag naar is te ontwikkelen en startende initiatieven te ondersteunen

* gebruik van publieke dienstverlening (gemeente, politie e.d.) via internet te stimuleren

* informatie te geven over belasting, subsidie en uitkering in relatie tot diensten.

En met www.Gidsvoordekids.nl worden ouders, verzorgers en kinderen (van 0 tot een jaar of 12) een volledig overzicht geboden van alles wat Deventer en omgeving biedt voor kinderen. Volledig aanbod van winkels, sport, muziek, cursus, kinderboerderij, opvang, school, recreatie en nog meer. Deze website is eind februari 2005 beschikbaar.

Publicatiedatum: 22-2-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 22 februari 2005