Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 22-02-2005

Aanpassing Verstrekkingenbesluit Wvg In december 2002 stelde de gemeenteraad de gewijzigde Verordening voorzieningen gehan-dicapten vast. Onderdeel van deze verordening is een verstrekkingenbesluit, waarin de hoog-te is vastgelegd van de financiële tegemoetkomingen voor rolstoelen, woon- en vervoers-voorzieningen. In verband met prijsindexering wordt het verstrekkingenbesluit jaarlijks bijgesteld. Per 1 januari 2005 worden de gehanteerde bedragen verhoogd met 1,9% (op basis van het prijsindexcijfer WVG).

Voorstel aan de gemeenteraad

Milieujaarverslag
Het milieujaarverslag over 2004 wordt ter goedkeuring aangeboden aan de gemeenteraad. Op grond van de Wet milieubeheer zijn gemeenten verplicht om een milieujaarverslag op te stellen. Het jaarverslag geeft inzicht in uitgevoerde milieutaken van het afgelopen jaar én in de knelpunten die daarbij zijn opgetreden.

Welstandsadvisering
Vanaf 1 juli 2004 is de gemeentelijke welstandsnota van kracht. Deze nota bevat onder meer zogenaamde sneltoetscriteria' aan de hand waarvan de welstandscommissie bouwplannen beoordeelt. Over de wijze waarop dat gebeurt, moet - op grond van de Woningwet - voortaan jaarlijks verslag worden uitgebracht. Doel daarvan is de welstandstoetsing transparanter en inzichtelijker te maken. Uit het verslag over 2004 - dat ter kennisname aan de raad wordt voorgelegd - blijkt dat er aanleiding is de eerder vastgestelde criteria kritisch te bezien. Het doel om de afhandel-termijn voor vergunningen voor kleine(re) bouwwerken te bekorten - door welstandstoetsing gemeentelijk af te handelen -, is namelijk in onvoldoende mate gerealiseerd. Het college legt het verslag over 2004 ter kennisname voor aan de gemeenteraad. In een later stadium - nadat daarover regionaal afstemming heeft plaatsgevonden - zal worden voorgesteld de sneltoetscriteria aan te passen.

Voorbereidingsbesluiten
Het college stelt de raad voor een drietal voorbereidingsbesluiten te nemen. Deze voorbereidingsbesluiten zijn nodig om mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van plannen die niet passen binnen de bestemmingsplannen die ter plaatse gelden. Het gaat om voorbereidingsbesluiten voor de volgende locaties:
- Docfastraat 5, Diessen (realisatie van een vrijstaande woning)
- Molenstraat 42, Diessen (uitbreiding bedrijfsgebouw)
- Voortsepad 6, Hilvarenbeek (realisatie seniorenwoning)

Uit eerdere collegevergaderingen

Bezwaarschrift uitritvergunning Slibbroek Op 25 augustus 2004 is vergunning verleend voor het aanleggen van een in- en uitrit bij een APK-station aan Slibbroek. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend, dat intussen is voorgelegd aan de Bezwarencommissie. Het college heeft besloten het advies van deze commissie te volgen en het bezwaarschrift ongegrond te verklaren.