KNMG

KNMG symposium: Melden van fouten

Datum 23-02-2005 t/m 23-02-2005 Locatie Domus Medica, Utrecht

Plaats en datum:
Het symposium vindt plaats op woensdag 23 februari 2005, in Domus Medica, Lomanlaan 103 te Utrecht.

Inhoud:
Recentelijk is een discussie op gang gekomen over openheid in de zorg en over het melden van (bijna)fouten. Zowel in het Kwaliteitsmanifest van de KNMG als in het rapport dat Shell-topman Willems in november 2004 uitbracht over veiligheid in de zorg wordt gepleit voor een opener cultuur. Naar verwachting zal in 2005 een wettelijke regeling van kracht worden die instellingen ertoe verplicht calamiteiten aan de Inspectie te melden. Diezelfde wettelijke regeling schrijft voor dat klachtencommissies aan de Inspectie ernstige klachten moeten melden. Daarnaast wordt er steeds vaker voor gepleit om een systeem te ontwikkelen voor veilig melden. Dit systeem zou moeten inhouden dat artsen en andere hulpverleners in de eigen omgeving fouten en (bijna)fouten kunnen rapporteren zonder meteen bevreesd te hoeven zijn voor repercussies van instelling, werkgever en/of Inspectie. Daarbij is ook de vraag aan de orde hoe door artsen en andere hulpverleners moet worden omgegaan met onverantwoord handelen van collegas.

Al deze situaties roepen vragen en onduidelijkheden op over het melden van (bijna) fouten. Vragen als: Wat is de meerwaarde van melden? Hoe verhouden de verschillende meldplichten (veilig melden, melden aan de inspectie, melden over collegas) zich tot elkaar? Wat betekent melden voor de positie van de arts en voor de rolverdeling binnen instellingen? Hoe kan de relatie tussen melden en kwaliteitsbeleid worden geoptimaliseerd? Is er behoefte aan wetgeving op dit gebied?

Met het oog hierop is het nuttig kennis te nemen van buitenlandse wetgeving en van vergelijkbare discussies in andere beroepsgroepen. Zo speelt zich momenteel een discussie af over de meldplicht en de wettelijke bescherming daaromtrent van luchtverkeersleiders.

De antwoorden op de genoemde vragen zijn van belang voor alle betrokkenen in de gezondheidszorg: artsen en andere hulpverleners, managers van instellingen, leden van klachten- en kwaliteitscommissies, klachten- en kwaliteitsfunctionarissen, patiënten en hun organisaties, rechthulpverleners, toezichthouders, beleidsmakers en verzekeraars. Om deze reden organiseert KNMG Opleidingen en Symposia over dit onderwerp een symposium. Het doel van dit symposium is niet alleen het verkrijgen van inzicht in de recente discussie over melden en meldplichten, maar ook het formuleren van strategieën voor de medische beroepsgroep.

Inschrijving:
Inschrijving is mogelijk via het inschrijfformulier. Er is een beperkt aantal plaatsen, inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst.

Kosten van deelname:
De kosten van deelname bedragen 100 voor leden van de KNMG en 150 voor niet-leden. Dit bedrag is inclusief een eenvoudige maaltijd en een documentatiemap.

Annuleringsvoorwaarden:
Bij schriftelijke annulering tot 2 weken voor het symposium wordt 7,50 administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering korter dan 2 weken voor het symposium is het gehele deelnamebedrag verschuldigd. Restitutie van betaalde gelden wordt na de bijeenkomst afgehandeld.

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de volgende verenigingen: College voor Accreditering Huisartsen
Nederlandsche Internisten Vereeniging
Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Accreditatie is toegekend door:
Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde: 3* accreditatiepunten (niet-specifieke kindergeneeskundige na-scholing) Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie: 3 accreditatiepunten

Programma:
Dagvoorzitter: P.C.H.M. Holland, arts ( voorzitter KNMG)

16.00 - 16.10 uur Opening door de dagvoorzitter

16.10 - 16.30 uur Melden in de gezondheidszorg: recente ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak
Mr dr J. Legemaate (beleidscoördinator gezondheidsrecht KNMG) · Wijziging Kwaliteitswet en Wet klachtrecht · Buitenlandse wetgeving
· (Tucht)rechtspraak en melden

16.30 - 16.50 uur Melden in de luchtvaart: de discussie met betrekking tot de luchtverkeersleiders
J. Brüggen (General manager corporate quality and safety incident investigation, Luchtverkeersleiding Nederland)
· De cultuur in de luchtvaart
· De (wettelijke) positie van de luchtverkeersleider · Aanbevelingen voor medici

16.50 - 17.10 uur Melden in de gezondheidszorg: gevolgen voor de praktijk
Prof dr. G.H. Blijham (voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht) · (On)mogelijkheden veilig melden binnen de eigen instelling · Relatie met komende meldplicht calamiteiten door de instelling · Relatie met MIP

17.10 - 17.40 uur Vragen en discussie

17.40 - 18.45 uur Maaltijd

18.45 - 19.00 uur De meldplicht van klachtencommissies Mr T.J.M. Kolfschoten (Voorzitter klachtencommissie huisartsenzorg Zuid-Nederland)
· Taak van de klachtencommissie
· Uitvoering en gevolgen van de meldplicht
· Verhouding met de zorgaanbieder

19.00 - 19.15 uur Melden over disfunctionerende collegas Dr. L.H. van Hulsteijn, internist (voorzitter Raad voor de Wetenschap, Opleiding en Kwaliteit, Orde van Medisch Specialisten) · Beoordeling van individueel functioneren
· Wat te doen in het geval van een disfunctionerende collega? · Relatie met de visitatie

19.15 - 19.30 uur Melden of gemeld worden?: het patiëntenperspectief Mw drs. I. van Bennekom (directeur Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie)
· Het belang van melden voor patiënten
· Verantwoording en transparantie
· Hoe behoren artsen zich op te stellen?

19.30 - 20.00 uur Forumdiscussie: Wat staat de medische beroepsgroep te doen?
-T.J.M. Kolfschoten
-Mw I. Van Bennekom
-L.H. van Hulsteijn
-H. Plokker, Inspectie voor de Gezondheidszorg -J. Legemaate

20.00 - 20.05 uur Afsluiting door de dagvoorzitter

20.05 - 20.30 uur Borrel