Gemeente Haarlem


024/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


THEATER IN DE STADSBIBLIOTHEEK HAARLEM

Mijs Heesen speelt Geel behang, een theaterbewerking van de Amerikaanse novelle 'The Yellow Wallpaper'.

In de Centrale Bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32 in Haarlem speelt actrice Mijs Heesen de monoloog 'Geel behang' op 23 februari 2005. De voorstelling begint om 20.30 uur en duurt ongeveer een uur. De regie is in handen van Nienke Rooijakkers. In samenwerking met Eva Mesker verzorgde zij ook de vertaling van dit stuk. De toegangsprijs bedraagt E 6,- per persoon. Dit is inclusief een drankje tijdens de nazit, na afloop van de voorstelling.

Geel behang: Een heftige voorstelling, over hoe rust je gek kan maken!

Geel behang, is een theaterbewerking van The Yellow Wallpaper, een novelle uit 1892 van de Amerikaanse schrijfster Charlotte Perkins Gilman. Zij is bekend van haar sociaal-economische studies, waarbij zij de plaats van de vrouw centraal stelt.
Geel behang vertelt het verhaal van Jane. Omdat zij zich de laatste tijd zo neerslachtig voelt, heeft haar man een afgelegen landgoed voor haar gehuurd. De absolute rust moet haar goed doen. Maar met niets om handen komen de muren op haar af. Ze raakt in de ban, gebiologeerd en gehypnotiseerd door het gele behang. Ze wordt er letterlijk in opgezogen. En dan is ze niet meer te redden! In Geel behang wordt gespeeld met een virtuoos en beeldend taalgebruik. Met name in de beschrijvingen van weelderige patronen en de ziekmakende, zwavelachtige kleur geel van het behang, waar Mijs Heesen zich volop op uitleeft.

Het publiek is op indrukwekkende wijze toeschouwer van dit dramatische psychologische gevecht! In Geel behang speelt Mijs Heesen zonder decor en zonder podium. De hele voorstelling wordt gespeeld op een ellipsvormig tapijt. Het publiek vormt een onderdeel van het toneelbeeld en zit om het speelvlak heen. Het effect is dat het publiek fungeert als het gele behang en het benauwende effect daarvan ervaart, dat de actrice in het stuk zelf ondergaat. Mijs Heesen kan op deze wijze het publiek letterlijk en figuurlijk aanraken.

Mijs Heesen heeft eerder gespeeld bij het Nationale Toneel in de voorstellingen: Kleine Zielen en Mystiek Lichaam. Nienke Rooijakkers regisseerde eerder in België het stuk 'Taal zonder mij' naar het gelijknamige boek van Kristien Hemmerechts. Geel behang produceert ze samen met Literair Theater Branoul.


'Geel behang' is een theaterproductie van Literair Theater Branoul in samenwerking met Stichting Kilo en ProBiblio.
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Stadsbibliotheek Haarlem,
Genie Does, e-mailadres: g.does@haarlem.nl, tel.nr: 023 - 511 53 00.

ProBiblio
Projectcoördinatie: Peter Staal
Tel. 023 55 46 348
e-mail pstaal@probiblio.nl

Informatie via internet: www.probiblio.nl, www.branoul.nl


2 februari 2005
Stadbibliotheek Haarlem
Hanneke Idema
023-5115300
h.idema@haarlem.nl
---- --