Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadskantoor Grote Oever 34
tel. (0522) 850500

Stedenbouwkundige visie Het Vledder (15-2-2005)

Burgemeester & Wethouders stellen de Gemeenteraad voor om voor Het Vledder in Meppel een stedenbouwkundige visie vast te stellen. De visie wordt besproken in de Commissie Ruimtelijke Zaken van de Raad van woensdag 23 februari om 19.30 uur in het gebouw van Waterschap Reest en Wieden, Blankenstein 540 Meppel.

U bent van harte welkom. U kunt gebruik maken van het spreekrecht als u dat 24 uur voor de vergadering meldt bij de griffier, telefoon 0522-850340.

Visie in het kort
Het Vledder wordt een levendig gebied met een aantrekkelijk woonklimaat, dat goed aansluit bij het centrum van Meppel. De visie gaat uit van sloop van de markthallen, de sporthal, het kantoor van Yarden en een deel van het gasfabriekcomplex. Fietsers en wandelaars worden veilig over Het Vledder geleid en er komt een aantrekkelijke aansluiting op de Gasgracht. Er worden ongeveer 500 openbare parkeerplaatsen gerealiseerd, naast private plekken bij woningen.
Er wordt uitgegaan van toevoeging van: maximaal 4.000 m² detailhandel (clustering aan de Marktstraat), een bioscoop, 175 woningen/appartementen, horeca, uitbreiding van hotel De Reisiger. Op het plein kunnen kleinschalige evenementen plaatsvinden. De gasfabriekgebouwen krijgen een culturele invulling. De Stedenbouwkundige Visie gaat uit van een fasering in de ontwikkeling van Het Vledder tot 2011.

Overzichtskaart Het Vledder.pdf

Stedenbouwkundige visie Het Vledder Meppel
De stedenbouwkundige visie die Dam & Partners Architecten heeft ontwikkeld voor het gebied Het Vledder in Meppel is gebaseerd op meerdere (deel-) studies en betreft een ontwerp voor een nieuw stadsdeel rond een nieuw plein dat tegelijkertijd deel uitmaakt van de bestaande openbare ruimtestructuur van Meppel. Door bestaande structuren van de stad te versterken en nieuwe delen daarbinnen een eigen vorm te geven, ontstaat een stedelijke ruimte die op een vanzelfsprekende manier deel van de stad zal worden. Het waarborgt de identiteit van het waardevolle in Meppel, en voegt kwaliteit toe. Deze visie past binnen het kader van de plannen voor de toekomstige groei en ontwikkeling van Meppel. Zij richt zich niet slechts op het plangebied, gelegen tegen het centrum van de stad, maar op Meppel in een regionaal kader.

Historische context
De binnenstad van Meppel is tussen de jaren 1948 en 1988 ingrijpend gesaneerd, waarbij grote gaten in de stedelijke structuur van de stad zijn geslagen. Het gebied Het Vledder vormt een van de nog in te vullen gaten. Sinds de bouw in 1861 heeft de gasfabriek van Meppel dit gebied gedomineerd: kort na de bouw werd een aangrenzende schoolgebouw opgenomen binnen het gasfabriekcomplex en zo volgden nog een aantal forse uitbreidingen. Na de omschakeling van Meppel van steenkolengas op aardgas in 1955 werd de gasfabriek overbodig en deed het complex dienst als huisvesting voor verschillende gemeentelijke functies. De aanvoer van kolen naar de gasfabriek geschiedde over het water dat voor de gasfabriek liep. Een deel van die Hoogeveense Vaart werd gedempt in 1967. Voor de oorlog gaf de Vledderstraat die achter de gasfabriek richting Hoogeveense Vaart liep toegang tot de ijsbaan van het Vledder.

Meppel 2030
In de ontwikkelingsvisie Meppel 2030 wordt geschetst hoe Meppel in de komende decennia nog veel sterker dan tot op heden gebruik gaat maken van haar strategische ligging op knooppunt van weg-, spoor- en waterinfrastructuur. Hoe Meppel in de periode tot 2030 verschillende typen bedrijventerreinen gaat ontwikkelen. En hoe Meppel verder in haar eigen kwaliteiten wil investeren, wat o.a. verbeteringen in zowel de landschappelijke structuur als in de stedelijke structuur omvat. Centraal binnen de ontwikkelingsvisie ligt de binnenstad van Meppel als "kloppend hart". De stedenbouwkundige visie voor Het Vledder - dat deel uitmaakt van de binnenstad - past binnen de ontwikkelingsvisie Meppel 2030. Het Vledder voorziet in een aantal belangrijke functies, tegen het centrum van de binnenstad aan. Daarnaast heelt het plan het stedenbouwkundige weefsel van de stad aan.

Binnenstadsplan Meppel 2000-2015
Centraal in het binnenstadsplan staat het streven naar een sterke eigen identiteit voor de binnenstad van Meppel. Door in te zetten op sterke punten qua historie en cultuur en met de blik gericht op de toekomstige ontwikkeling van Meppel, kan de binnenstad ook in de komende decennia een centrale rol spelen, zowel in Meppel als in de regio. Naast groei van het aanbod in de binnenstad is een kwaliteitsslag in de vorm van verbetering en verbreding van dat aanbod noodzakelijk. Het Vledder vormt samen met Grote Oever een belangrijke schakel in de realisatie van het binnenstadsplan. Als een van de twee clusters van wonen, werken en voorzieningen biedt Het Vledder de ruimte die nodig is om groei en ontwikkeling op te vangen.

Stedelijk plein
Het stedelijk plein Het Vledder ligt in het verlengde van de stedelijke openbare ruimtes van het centrum van Meppel. Met zijn ellipsvorm heeft het een heel eigen, leesbaar karakter. Eigen, maar wel vastgeklonken aan de historische stad. Dam & Partners stelt voor om centraal op dit stedelijk plein de historische ijsbaan terug te brengen, waaromheen evenementen voor de stad georganiseerd kunnen worden.

Ontwerpstrategie
Het stedenbouwkundige plan zoekt uitdrukkelijk aansluiting bij de historische ontwikkeling van Meppel. Door deze strategie is het plan geen concurrent voor het centrum, maar eerder een integraal onderdeel hiervan en een wekome aanvulling.

Gasfabriek
De entree naar Het Vledder wordt gevormd door het voormalige gasfabriekterrein. Dam & Partners stelt voor de historisch waardevolle hoofdgebouwen te behouden en daar een nieuwe invulling aan te geven, bijvoorbeeld een cultureel programma. Zo kan de gerenoveerde gasfabriek dienen als katalysator voor de ontwikkeling van het gehele Vledder.

Voorplein
Het plan voorziet in de aanleg van een klein plein voor het hoofdgebouw van de voormalige gasfabriek, het oude stokerijgebouw. Dit voorplein vormt de opmaat naar Het Vledder zelf en ligt in het verlengde van de loper van het centrum, begrensd door de Hoogeveense Vaart. Formeel geordende bomen maken het plein tot een groene plek. Een rij van bomen leidt richting Het Vledder.
De kop van het gasfabriekterrein wordt gevormd door een bankgebouw met woningen erboven. Voorzien van nieuwe gevels sluit dit gebouw goed aan bij de gasfabriek en de nieuwbouw op Het Vledder. Zo krijgt de kop van het gebied een waardig aanzicht.

Appartementen
Aan de noordoostzijde vult een appartemententoren de historische gasfabriek aan. Deze cylindervormige nieuwbouw refereert deels aan de historie van de gasfabriek. Het heeft een eigen karakter en vormt de toegang tot het plein.

Bioscoop
Naast de gasfabriek en gelegen aan de ellips van Het Vledder voorziet Dam & Partners een bioscoop. De hoofdentree bevindt zich aan het plein, terwijl een aan het voorplein gelegen café een tweede ingang vormt. Het café kan ook los van de bioscoop functioneren. In het bioscoopcomplex verbindt een verhoogde foyer de entree en zalen met elkaar. Langs de Gasgracht sluit de bioscoop aan op de bestaande bebouwing. Met een verlenging van de Gasgracht richting binnenstad kan het water dat zo de stad weer in komt het voorplein en de zijgevel van de bioscoop karakter verlenen.

Supermarkt I
Een nieuw bouwblok aan de zuidkant van de bestaande supermarkt op Het Vledder biedt ruimte voor de uitbreiding van deze supermarkt. Op de begane grond zijn in de plint richting gasfabriek en plein horecafuncties bedacht. Hierboven zijn woningen geprojecteerd waarvan de hoofdentree zich aan de kopgevel (westzijde) ligt. Een secundaire entree ligt aan Het Vledder. In hoogte vormen de woningen geen gesloten blok, maar laten als een getrapt geheel de gasfabriek en appartemententoren beter tot hun recht komen. Ook is zo de vorm van de ellips rond Het Vledder goed afleesbaar. Op de noordzijde van de bestaande supermarkt sluit een woningblok aan dat langs de Marktstraat gelegen is. Achter dit blok is een openbare parkeergelegenheid in het groen.

Supermarkt II
Een nieuwe supermarkt vormt aan de noordzijde de afronding van Het Vledder. De hoofdentree ligt aan de Vledder-zijde. Parkeren is mogelijk zowel in de parkeergarage onder de supermarkt als op maaiveldniveau voor deze supermarkt. Aan de zuidzijde zijn boven de supermarkt appartementen gesitueerd.

Woningen
Een blok met woningen over twee lagen rondt de ellipsvorm aan de oostkant van het plein af. De bebouwing die de ellips volgt en afrondt is twee lagen hoger dan de rest van het blok. De randen aan de noord- en oostzijde houden rekening qua schaal en ritme met zowel AOC Terra als de woningen langs de Burgemeester Knopperslaan. Een verhoogd groen binnenterrein ligt tussen de bebouwing van het blok in. Daaronder bevindt zich een parkeergarage.

Hotel uitbreiding
Hotel de Reisiger grenst aan de nieuwe bioscoop en krijgt een uitbreiding aan de oostzijde. Achter het hotel en naast de uitbreiding is parkeergelegenheid voor hotelgasten.

Ter inzage
In het informatiecentrum van het Stadskantoor aan de Grote Oever ligt de visie ter inzage. Daar is ook een maquette van Het Vledder te zien.

Vragen over de visie kunt u stellen aan de heer D. Molenaar of mevrouw D. Uitzetter van het Projectenbureau, telefoon 0522-850348 en 850347.