Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadskantoor Grote Oever 34
tel. (0522) 850500

Revitalisering bedrijventerrein Oevers A/B Meppel (15-2-2005)

De plannen voor revitalisering van Oevers A/B spelen al een aantal jaren. Initiatieven van het bedrijfsleven, de provincie en de gemeente Meppel hebben geleid tot een voorstel voor revitalisering. Het bedrijfsleven zelf heeft zich verenigd in twee
parkmanagement-organisaties. Daarbij is circa 45% van de bedrijven op Oevers A/B aangesloten. Burgemeester & Wethouders stellen de Gemeenteraad voor Oevers A/B nu aan te pakken en de Koplocatie bij het Centrum later te ontwikkelen. De plannen worden woensdag 23 februari besproken in de commissie ruimtelijke zaken van de Raad. Belangstellenden zijn van harte welkom om 19.30 uur in het kantoor van Waterschap Reest en Wieden, Blankenstein 550 Meppel. Voor Meppel is van belang dat de stad haar aantrekkingskracht op het bovenregionale bedrijfsleven behoudt. De revitalisering van Oevers A/B speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om het faciliteren en vasthouden van het zittende bedrijfsleven. Bovendien wordt de uitstraling van het bedrijventerrein naar de rest van Meppel en naar de rest van de regio (en Nederland) verbeterd. De revitalisering van Oevers A/B is gericht op vernieuwing van zowel het publieke als (een groot deel van) het private deel van het bedrijventerrein. Hiermee wordt de levenscyclus van het bedrijventerrein verlengd.

Kop niet nu
In het najaar van 2004 is, aan de hand van een haalbaarheidsstudie die voor de grote projecten gezamenlijk is uitgevoerd en aanvullende financieringsberekeningen, besloten tot beperking van het project. Daarbij is de Koplocatie buiten het project Revitalisering Oevers A/B geplaatst, in de zin dat de gemeente de herontwikkeling wel onderschrijft maar niet meeneemt in de revitalisering. De gemeente wil medewerking verlenen aan bestemmingsplanwijzigingen en andere zaken die noodzakelijk zijn voor de herontwikkeling. De mogelijkheden hiervoor liggen erg genuanceerd en zijn in hoofdzaak afhankelijk van milieuaspecten, met name geluid en gevaar.
De revitalisering van de openbare ruimte op Oevers A/B behelst de vernieuwing van alle wegdekken, de aanleg van een nieuwe groenstructuur in het hele gebied en de aanleg van extra parkeerplaatsen volgens een vast stramien. Daarnaast maakt de aanleg van de rondweg Bergierslanden onderdeel uit van het project.

Onderdelen
Bij de vernieuwing van het openbare gebied wordt het wegprofiel van alle wegen op het bedrijventerrein versmald. Daarvoor zijn drie redenen:

-het vergroten van de veiligheid;

-het creëren van ruimte voor extra parkeerplaatsen;
-het vergroten van de eenduidigheid, uitstraling en overzichtelijkheid van het bedrijventerrein.
Het parkeren wordt ingepakt in groene hagen, vanwege het rustige beeld dat daardoor ontstaat en de verbetering van de uitstraling van het gebied. In overleg met de individuele ondernemers wordt per deelplan bepaald of het parkeren op privaat of publiek terrein plaatsvindt c.q. of de hagen aan de gebouwzijde of aan de wegzijde geplaatst worden. De aanleg van parkeerplaatsen zal deels op gemeentegrond plaatsvinden. Aangezien de plaatsen privaat gebruikt gaan worden, door de gevestigde bedrijven, zullen de gronden worden overgedragen aan de bedrijven. Dus in de afrekening tussen gemeente en bedrijven (bijdrage van ondernemers aan de hele revitalisering) wordt de overdracht van gronden verdisconteerd.
Het verbeteren van de bereikbaarheid van de bedrijven door een directe aansluiting op de autosnelweg gebeurt door aanleg van de ontsluitingsweg van de wijk Berggierslanden.

Kosten
In 2004 is een subsidieaanvraag voor Kompasgelden ingediend. De aanvraag is ontvankelijk bevonden. In het najaar heeft de provincie de aanvraag in aangepaste vorm doorgestuurd naar SNN. In de aanpassing heeft de provincie de koplocatie buiten beschouwing gelaten. Dit vanwege de verwervingsproblematiek in relatie tot de looptijd van Kompas (tot het derde kwartaal 2008).
De revitalisering van Oevers A/B, zoals in het bovenstaande voorstel wordt vormgegeven, kent een negatieve contante waarde van 4,5 miljoen. Het beschikbare voorbereidingskrediet van 285.000 voor 2003-2004 is inmiddels opgebruikt. Tot de start van de uitvoeringsfase is een aanvullend budget nodig van circa 150.000 voor onderhandelingen met ondernemers, projectleiding en een definitief ontwerp van deelplannen.

Koplocatie apart project
In het oorspronkelijke plan voor de revitalisering van Oevers A/B was de Koplocatie grenzend aan het Centrum en de Koedijkslanden opgenomen. Het gaat om de transformatie van de Koplocatie naar een multifunctionele locatie, waarbij naast bedrijfsmatig grondgebruik ook een jachthaven, vrijetijdsvoorzieningen en woningen gerealiseerd worden. Dit leidt tot een verbetering van de entree van het bedrijventerrein, een verbetering van de aansluiting op de binnenstad van Meppel en een versterking van de toeristische sector van de gemeente.
Ten behoeve van de ontwikkeling zal een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk zijn. Hiervoor zijn al onderzoeken verricht naar de mogelijkheden voor woningbouw. De akoestische onderzoeken zijn zo goed als afgerond en geven aan dat op een beperkt deel van de koplocatie woningbouw mogelijk is. Dit houdt een reëel risico in van vertraging van de bestemmingsplanprocedure door bezwaren die betrekking hebben op de in het plangebied voorziene woningbouw.
De gemeente is eveneens voornemens actief grondbeleid te voeren. Dit zou voornamelijk betrekking hebben op deze locatie. De verwerving van de gronden zal echter niet eenvoudig zijn.
Tevens is het project meer gericht op de binnenstad van Meppel en het toerisme dan op het bedrijventerrein Oevers A/B. Het kent een ander tijdsverloop en heeft een ander karakter dan de revitalisering zelf. Om deze redenen wordt voorgesteld de ontwikkeling van deze locatie af te splitsen van de revitalisering en als apart project met marktpartijen te ontwikkelen. Als zodanig kan het te zijner tijd ter besluitvorming worden aangeboden.