SP

Jan Marijnissen 'on tour' in Groningen

Jan Marijnissen brengt in het kader van zijn 'Provincietour' deze maand een uitgebreid bezoek aan Groningen. Hij laat zich gedurende enkele dagen door Groningers vertellen over leven, leren en werken in deze provincie.

De SP-voorman bezoekt iedere maand een aantal dagen achtereen een provincie om zich te verdiepen in de lokale situatie. Overdag legt hij werkbezoeken af aan bedrijven, musea en instellingen. 's Avonds neemt hij deel aan openbare avonden.

Woensdag 23 februari wordt een bezoek gebracht aan het Groninger Museum. Er vindt een gesprek plaats met directeur Kees van Twist, onder meer over het plan voor het Huis der Historie. 's Middags wordt een werkbezoek afgelegd bij burgemeester Schollema van Oude Pekela, tevens voorzitter van Groninger gemeenten. Er zal gesproken worden over de werkgelegenheid en de economische ontwikkelingen in de provincie. 's Avonds is Marijnissen vanaf 20:00 uur te gast in Dorpshuis De Snikke (Raadshuislaan 47) in Oude Pekela op een openbare avond. 'Hoe dan, Jan?' is de titel van een nieuw boek van Karel Glastra van Loon en Kees Slager, waarin zij de SP-leider bevragen over zijn alternatieven zijn voor de huidige politiek. Dit thema staat ook deze avond centraal. Journalist Martin van Balgooij leidt het gesprek.

Donderdag 24 februari brengt Marijnissen een werkbezoek aan Stichting Oosterlengte, een instelling voor de thuiszorg in Winschoten. De directie, de ondernemingsraad, het personeel en de klanten vertellen over hun ervaringen met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. 's Middags spreekt Marijnissen vertegenwoordigers van de Vereniging voor Kleine Dorpen Groningen. Hij bezoekt een Dorpshuis en praat met de inwoners. 's Avonds vindt een openbare avond plaats in Theater Geert Teis (Geert Teisplein 2) in Stadskanaal. Hier is journalist Jan Medendorp de gespreksleider.

Vrijdagochtend staat de Jeugdzorg centraal. De provincie is verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Begin februari is er een meldweek geweest voor problemen. Statenleden en de griffie vertellen over hun ervaringen. Ook wordt gesproken met medewerkers van het Leger des Heils en de provincie. 's Middags laat Marijnissen zich bijpraten over het midden- en kleinbedrijf door de directeur Alfrink van MKB Groningen. Aansluitend volgt een werkbezoek aan Wiekamp Installaties, een bedrijf met vier jongeren in dienst in het kader van het MKB Leerbanen project. Ook aanwezig secretaris van de brancheorgansaties Uneto-VNI, de heer Hulshof en van de Metaalunie, de heer Gerber. Zij vertellen over de ontwikkelingen in de noordelijke arbeidsmarkt.

De openbare avonden beginnen om 2 000uur.De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Meer informatie: Hans van Leeuwen, 06 51 17 39 32

16 feb 05 14:44