Gemeente Echt-Susteren


Symposium Agrarische Inhaalslag in de Reconstructie in Roosteren (03-02-2005)

De Gebiedscommissie Ons WCL organiseert op 23 februari aanstaande het symposium Agrarische inhaalslag in de Reconstructie in de Roosterhoeve in Roosteren. Maar liefst 1000 mensen, waarvan het merendeel agrarische ondernemers, zijn persoonlijk uitgenodigd. Het dagprogramma is opgezet in samenwerking met Area Advies, Wageningen UR, LLTB, Rabobank, Leader plus, de gemeenten, Stichting Ons WCL, Provincie Limburg en DLG.

In de uitvoering van de Reconstructie is na het jaarplan 2004, nu ook het jaarplan 2005 ingediend bij de Gedeputeerde Staten. De Reconstructie van de zandgebieden was gericht op het hele landelijke gebied, maar had ook zeker grote agrarische doelstellingen. Het aandeel van de agrarische projecten in die jaarplannen blijft zowel in aantal als in kwaliteit achter bij de natuur- en waterprojecten. Deze scheve verhouding is niet gezond voor het landelijk gebied.

De Gebiedscommissie Ons WCL (in Midden Limburg) wil zwaar inzetten op een actieve begeleiding van agrarische projectinitiatieven. Die begeleiding bestaat uit een daadkrachtig en flexibel netwerk, dat initiatiefnemers kan begeleiden bij het uitwerken van nieuwe ideeën, het bereikbaar maken van kennis en informatie en het begeleiden van subsidieaanvragen. Daarom organiseert de Gebiedscommissie een symposium in de Roosterhoeve in Roosteren op 23 februari van 9:30 uur tot 16:00 uur.

Het doel van het Symposium is te zorgen dat het aantal uitvoeringsgerede agrarische projecten toeneemt in het WCL gebied. Er wordt in workshops gewerkt aan een structuurverbetering van de primaire landbouw, door innovatie, nieuwe producten en samenwerking op te pakken. Dit moet worden ondersteund door de mogelijkheden van bijvoorbeeld kavelruil en subsidieregelingen. Daarnaast worden alternatieve economische dragers onderzocht en wordt er aandacht besteed aan de leefbaarheid in de kleine kernen. Al tijdens het Symposium wordt de daad bij het woord gevoegd en worden geïnteresseerden uitgenodigd om zich op te geven voor het verder uitwerken van initiatieven.

De themas die uitgewerkt worden zijn: Rundveehouderij, Intensieve Veehouderij/bedekte teelten, Akkerbouw/Vollegrondstuinbouw, Verbreding en verdieping, Natuur en Landschap en Leefbaarheid kleine kernen. Daarnaast houden de voorzitter van de Gebiedscommissie Ons WCL, de heer Koos Koolen, de Gedeputeerde, de heer Ger Driessen en wethouder Jo Verheesen van de Gemeente Echt-Susteren een inleiding.

Via de antwoordkaart bij de uitnodiging kunnen deelnemers opgeven aan welke workshops zij willen deelnemen. Het aantal plaatsen is beperkt en er zal dus een selectie gemaakt moeten worden op volgorde van binnenkomst van de inschrijvingen.