Waterschap Regge en Dinkel

17-02-2005 15:57

Schuivenhuisje krijgt opknapbeurt
18-02-2005
Het Schuivenhuisje staat sinds 1887 op de kruising van de Dinkel en het kanaal Almelo-Nordhorn, ten westen van Denekamp. Zijn functie heeft het inmiddels verloren, maar het huisje heeft nog wel een belangrijke cultuurhistorische waarde. Echter, de toestand van het Schuivenhuisje is zorgwekkend en vraagt om een grondige restauratie. De noodzaak tot restauratie biedt meteen de mogelijkheid de omgeving van het huisje een opknapbeurt te geven. Samen met de gemeente Dinkelland, Provincie Overijssel, Regio Twente en architectenbureau Willem Smid en Jim Peters, heeft het waterschap Regge en Dinkel hiervoor een plan ontwikkeld. Op 23 februari 2005 is er een inloopmiddag in de raadszaal van de gemeente Dinkelland, waar meer informatie wordt gegeven over dit plan.

Toen het Schuivenhuisje in 1887 werd gebouwd, werd er nog gevaren op het kanaal Almelo-Nordhorn. In droge zomers wilde het nog wel eens gebeuren dat het kanaal droog kwam te staan. Dit kwam de scheepvaart uiteraard niet ten goede. Met de bouw van het Schuivenhuisje wilde men dit voorkomen. Als de schuiven werden opgehaald, werd de afvoer naar de Dinkel afgeknepen en kwam er meer water in het kanaal. Echter, de scheepvaart op het kanaal nam af en vanaf 1960 is er zelfs helemaal niet meer op gevaren. Het huisje verloor hierdoor zijn functie.

Restauratie
Het Schuivenhuisje is dus al jarenlang niet meer in gebruik, maar zijn bijzondere cultuurhistorische waarde wordt breed erkend. Het huisje heeft zowel de status van rijksmonument, als van provinciaalmonument. Echter, de toestand van het Schuivenhuisje vraagt om aandacht. Zo is het bruggetje waar het huisje op staat gedeeltelijk van zijn pijlers geschoven. Zowel de bestaande verkeersbrug als de brug over de onderleider zijn niet berekend op het hedendaagse verkeer en om veiligheidsredenen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ook het metselwerk en de duikers verkeren in zorgwekkende toestand.

De noodzaak tot restauratie biedt meteen de mogelijkheid de omgeving van het huisje opnieuw in te richten. Samen met de gemeente Dinkelland, Provincie Overijssel, Regio Twente en architectenbureau Willem Smid en Jim Peters, heeft het waterschap Regge en Dinkel een plan gemaakt. De centrale doelstellingen van dit plan zijn: het restaureren van het Schuivenhuisje en de Stoneyschuiven en het inrichten van de omgeving van het Schuivenhuisje tot een aantrekkelijk punt voor recreanten.

Recreatie
Het gebied rond het Schuivenhuisje heeft zich ontwikkeld tot een kostbaar natuurgebied. We moeten dan ook voorzichtig omgaan met het toegankelijk maken van dit gebied voor recreatie. Het is niet te bedoeling het gebied te ontsluiten voor grote groepen toeristen, maar voor wandelaars en fietsers wil het waterschap meer mogelijkheden scheppen om van de omgeving te genieten en het Schuivenhuisje te bekijken. Er wordt over nagedacht de oude dichtgegroeide wandelpaden in de omgeving van het huisje weer toegankelijk te maken voor het publiek. Ook zijn er ideeën om kanovaarders de mogelijkheid te bieden aan te leggen in de buurt van het Schuivenhuisje.

Financiën
De totale kosten van het project zijn geraamd op ruim 1 miljoen euro. De Provincie Overijssel draagt ongeveer 350.000 bij aan het project en het waterschap ruim 150.000. Er is een PRUP (Provinciaal Restauratie Uitvoeringsplan) subsidie van ruim 25.000 toegezegd en er is een POP (Plattelandsontwikkelingsprogramma) subsidieverzoek ingediend bij de provincie Overijssel van bijna 545.000. Deze aanvraag is op dit moment nog in behandeling.

Inloopmiddag

Op woensdag 23 februari is er van 14.30 tot 18:00 uur een inloopmiddag in de raadszaal van de gemeente Dinkelland (Burgemeenster Hoogklimmerstraat 2, Denekamp) over de plannen voor het Schuivenhuisje en omgeving. Hier is alle beschikbare informatie aanwezig. Ook kunnen belangstellenden vragen stellen over het project aan vertegenwoordigers van het projectteam.