Gemeente Rotterdam

Persinformatie week 8

Islam- & Integratiedebat Rotterdam

Wethouder Pastors over kerk en staat

Voelen moslims zich meer verbonden met de islam dan met de samenleving als geheel? Is het geloof alleen iets voor achter de voordeur? Daarover durven Rotterdammers op 23 februari met elkaar in gesprek te gaan. Het onderwerp van dit vierde debat in de serie Islam- & Integratiedebat is 'De islam als nieuwe religie in Rotterdam'.

Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) presenteert zijn essay 'Scheiding van kerk en staat ...en waarom die oplossing ook het probleem is'. De stellingen waarover Rotterdammers gaan discussiëren zijn:

· Politiek moet zich niet bemoeien met de islam

· Geloven moet je achter de voordeur doen

De islam is een sterk groeiende religie in Rotterdam. Op dit moment wonen in de stad ongeveer 80.000 moslims. Hun aanwezigheid valt op door de architectuur van moskeeën of door het dragen van een hoofddoek. Het belijden van het islamitische geloof in een niet-islamitische stad vraagt om aanpassing en om het vinden van een manier om zich te verhouden tot andere godsdiensten en culturen. Dit proces verloopt niet vlekkeloos. Moslims lijken zich soms meer verbonden te voelen met de islam dan met de samenleving. Dit veroorzaakt spanningen tussen moslimsburgers en niet-moslimburgers, maar ook tussen islamitische organisaties en niet-islamitische organisaties.

Woensdag 23 februari
Locatie: WTC
Zaal open 19.00 uur, aanvang debat 19.30 uur (tot 22.00 uur)

Noot voor de redactie/