Gemeente Arnhem

Referendum Centrum Zuid voor de zomer
Raadswerkgroep presenteert eindrapportage
Een speciaal daarvoor in het leven geroepen raadswerkgroep Centrum Zuid zal de commissie Stadsprojecten op 23 februari adviseren voor de zomer een referendum te organiseren over de ontwikkelingsvisie van het gebied rondom Gelredome en Rijnhal (Centrum Zuid).

Voorgeschiedenis
Vorig jaar juli heeft de commissie Stadsprojecten besloten dat er een referendum moet plaatsvinden over de ontwikkeling van het gebied tussen Gelredome en Rijnhal waarbij twee varianten aan de inwoners van Arnhem worden voorgelegd. Naast de ontwikkelingsvisie van het college moest een minder ambitieus scenario uitgewerkt worden.

Belangrijkste conclusies
De raadswerkgroep, bestaande uit Wieneke de Waard(GroenLinks), Jan Jansen(VVD), Bert Geurtz(Zuid Centraal), Martin van Meurs(Pro Arnhem) en Jan de Wit (D66) presenteert op 23 februari in de commissie Stadsprojecten haar eindrapportage. De belangrijkste conclusies van de raadswerkgroep zijn:

* dat het organiseren van een raadplegend referendum voor het gebied Centrum Zuid, met in acht name van de kanttekeningen vanuit communicatieperspectief, mogelijk is;

* om het referendum te organiseren in de maand juni en bij voorkeur in combinatie met een landelijk referendum over de Europese Grondwet (advies VNG woensdag 22 juni);

* dat de gemeenteraad een duidelijke uitspraak moet doen over de rol van de raads- en commissieleden en de politieke partijen in het debat in de aanloop naar het referendum.

De raadswerkgroep adviseert de commissie Stadsprojecten om op basis van de twee gepresenteerde modellen aan de raad voor te stellen op 14/15 maart een definitief besluit te nemen over het houden van een referendum.
21 februari 2005