Gemeente Baarn

Restauratie wijzerplaten kerktoren Pauluskerk

18-02-2005

Toren tijdelijk zonder uurwerken

De wijzerplaten van de vier uurwerken op de toren van de Pauluskerk op de Brink zijn toe aan restauratie. Het bladgoud van de cijfers en wijzers is in de loop der jaren flink aangetast door de weerselementen. Woensdag 23 februari a.s. worden de wijzerplaten van de toren verwijderd met een telescoopkraan en naar de werkplaats van de restaurateur vervoerd. Naar verwachting is de toren met Pasen weer compleet.

De wijzerplaten worden gerestaureerd door de firma De Klok uit Aarle-Rixtel. In de werkplaats zullen de vier wijzerplaten met bijbehorende wijzers een duurzame behandeling ondergaan. De platen worden ontdaan van oxidatie, de kleuren worden opgehaald en het bladgoud vervangen.

Woensdag a.s. begint het karwe iomstreeks10.30uurmethet verwijderen van de wijzerplaten door middel van een grote telescoopkraan. Aansluitend zal een dakinspectie van de toren plaatsvinden en is herstel aan het leien dak gepland. De werkzaamheden zullen de gehele dag in beslag nemen.

De verwachting is dat de restauratie van de wijzerplaten ongeveer 4 weken in beslag neemt. Gedurende die periode zal men zelf bij de tijd moeten zijn.