Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 034 ItV
Datum: 22 februari 2005

14e fries Jeugdparlement op 23, 24 en 25 februari

Op 23, 24 en 25 februari organiseert de provincie Fryslân voor de veertiende keer het Fries Jeugdparlement (FJP). Tien scholen uit de hele provincie doen mee, elke school is vertegenwoordigd door een groep leerlingen in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar. Elke school vormt een fractie, een partij. De leerlingen hebben anderhalve dag om plannen te maken, op de laatste dag worden de plannen voorgelegd aan het 'parlement'. Elk jaar heeft het FJP E2500,- te verdelen.

Doel van het FJP is om jongeren te laten ondervinden hoe het is om statenlid te zijn en om inzicht te krijgen in de provinciale politiek. In drie dagen worden daarom de Staten nagespeeld. Op de eerste twee dagen maken de verschillende commissies plannen en ze leggen deze plannen op de laatste voor aan het FJP.

De leerlingen van de tien scholen zijn lid van een commissie. Daarnaast is er een groep waarin van elke school één leerling deelneemt; de persgroep. Deze persgroep zorgt voor verslagen en interviews. De deelnemende scholen zijn:
Comenius, Leeuwarden
Dockinga College, Dokkum
Piter Jelles Montessori, Leeuwarden
OSG Singelland, Drachten
Friese Poort, Leeuwarden
Lauwers College, Buitenpost
OSG Sevenwolden, Heerenveen
Stellingwerf College, Oosterwolde
RSG Magister Alvinus, Sneek
Piter Jelles Aldlân, Leeuwarden

De commissies die de scholen vormen zijn de commissies Ruimtelijke ordening, Economische zaken, Verkeer en vervoer, Openbare orde en veiligheid, Recreatie, toerisme en sport, (Multi)cultureel Fryslân, Milieu, natuur en landschap en Welzijn en zorg.

Programma
. woensdag 23 februari
Na de introductie beginnen de commissies om 9.00 uur met vergaderen Twee jaar geleden heeft het FJP een voorstel aangenomen waarin de Fietsersbond afdeling Fryslân in samenwerking met de Landelijke Fietsersbond een aantal schoolfietsroutes zou keuren. De resultaten van het onderzoek worden om 13.30 uur gepresenteerd. Om 14.00 uur draagt gedeputeerde Anita Andriesen de voorzittershamer over aan de algemeen voorzitters van het FJP. . vrijdag 25 februari
Deze dag staat in het teken van de Algemene Vergadering. Tijdens deze vergadering discussiëren de leerlingen over de voorstellen. Het vindt plaats in de Statenzaal van het Provinsjehûs en is openbaar. Om 16.30 uur neemt vice-voorzitter van Provinciale Staten, Frans Kuipers, de voorzittershamer weer in ontvangst.

N 35
U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Algemene Vergadering van het FJP, op vrijdag 25 februari.

---- --