Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 22-02-2005

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: woensdag 23 februari
Nederland 2, 17.58 uur

ONDERWERPEN TWEEVANDAAG WOENSDAG 23 FEBRUARI

In TWEEVANDAAG van woensdag 23 februari aandacht voor de champignon! We eten ze bijna allemaal maar dat er iets mis kan zijn met het restant van de champignon is minder bekend. Champignonkwekers in Nederland blijken zich op grote schaal schuldig te maken aan het illegaal dumpen van het verontreinigde restproduct van champignons: de zogeheten witte voetjes. De Raad van State merkte het witte voetje vier jaar geleden al aan als 'bedrijfsafval' dat moet worden afgevoerd. Toch wordt tot op de dag van vandaag het giftige voetje -vermengd met mest- massaal uitgestrooid over landbouwgrond. De verontreiniging verdwijnt op die manier in de bodem of in het grondwater en kan zo via een omweg in ons voedsel terechtkomen.

Overheden zoals de gemeentes, die moeten handhaven, knijpen een oogje toe. De lokale economie is immers voor een groot deel afhankelijk van de sector.

TWEEVANDAAG maakte samen met het Radio 1-programma 1opdeMiddag een reportage in de Bommelerwaard in Gelderland, waar 40 procent van onze champignons vandaan komen.

En verder aandacht voor het burgemeesterstoernee van minister Thom de Graaf. Hij reist de komende weken kriskras door Nederland om de wet die de 'gekozen burgemeester' regelt te verkopen. Zitten de eerste burgers op de wip als zij in 2006 voor hun eigen baan moeten vechten? En wat betekent die verandering voor de integriteit en de effectiviteit van het lokaal bestuur?

Zie ook: www.tweevandaag.nl

(Onderwerpen onder voorbehoud)