Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG houdt gezamenlijk spreekuur voor mensen met wespenallergie.

22 februari 2005 Het UMCG houdt gedurende enkele weken een gezamenlijk spreekuur voor mensen met een wespenallergie. Tevens start het UMCG met een onderzoek naar een nieuw middel om wespenallergie te bestrijden. Het ziekenhuis neemt deze initiatieven om het groeiend aantal mensen dat een wespenallergie heeft te kunnen helpen.

Ongeveer een op de duizend mensen heeft last van een wespenallergie. Mensen met een allergie krijgen last van jeukbulten, maag-en darmklachten, benauwdheidklachten en problemen met hun hart en vaten als zij gestoken worden door een wesp. Wespenallergie is zeer effectief te behandelen door een immunotherapie. Hierbij worden de betrokkenen stapsgewijs geïnjecteerd met een gezuiverd insectengif. Na een week van dagelijkse injecties volgt een periode van zes weken met een wekelijkse injecties in het ziekenhuis. Daarna kan de behandeling bij de huisarts via een zeswekelijkse prik voortgezet worden. De behandeling heeft een blijvend positief effect.

Het eerstvolgende gezamenlijke spreekuur vindt plaats op woensdag 23 februari. Hier krijgt een groep van twintig personen uitleg over de allergie en de manier om deze te bestrijden. Daarna doen artsen een persoonlijk onderzoek bij ieder van hen. De betrokkenen krijgen binnen drie weken persoonlijk bericht of zij een wespenallergie hebben. Het UMCG zal hen vervolgens voor de zomer kunnen behandelen.

Op dit moment is er slechts één middel dat tegen wespenallergie gebruikt kan worden. Recent is een nieuw middel tegen wespenallergie ontwikkeld en ook goedgekeurd. Het UMCG wil onderzoek doen naar de precieze effectiviteit en werking van dit middel. Om te realiseren dat zoveel mogelijk mensen nog voor de zomer behandeld kunnen worden, begint het UMCG juist numetditonderzoek.HetUMCGzoektnogmensen die aan dit onderzoek willen meewerken. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden bij de afdeling Allergologie van het UMCG.

Contactpersoon: dhr. J.R.L. Wessels, persvoorlichter, bureau Voorlichting UMCG, telefoon (050) 361 22 00