Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 februari 2005


Vragen van de leden Dijsselbloem, Van Dam en Van Heemst (allen PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over het uitzetten van drie Imams van de Al Fourkan-moskee in Eindhoven


1. Is het juist dat drie Imams van de Al Fourkan-moskee in Eindhoven tot ongewenste vreemdeling zijn verklaard?


2. Wat was de nieuwe informatie in het ambtsbericht op basis waarvan u tot deze beslissing bent gekomen?


3. Is het juist dat de aanleiding voor deze verblijfsrechterlijke maatregelen ligt in het structureel in preken aanzetten tot radicalisering en rekrutering voor de jihad? Zo ja, waarom is deze beslissing dan niet veel eerder genomen op basis van eerdere AIVD-rapporten waarin dezelfde praktijken werden beschreven?


4. Hoeveel imams werken er in en vanuit de Al Fourkan-moskee en hoeveel daarvan hebben een tijdelijke verblijfsvergunning? Bent u voornemens nog meer imams van deze moskee het verblijfsrecht te ontnemen c.q. niet te verlengen?


5. Was de burgmeester van Eindhoven op de hoogte van de informatie die leidde tot dit besluit? Wanneer is de burgemeester op de hoogte gesteld van deze informatie?


6. Zo nee, waarom niet? Hoe verwacht de regering dat de burgemeester verantwoordelijkheid kan dragen voor de openbare orde en veiligheid wanneer hij dergelijke informatie niet direct krijgt?


7. Zo ja, hoe verklaart u dan dat de burgemeester van Eindhoven zich verbaasd toont, omat hij geen enkele informatie had dat er de laatste tijd sprake was van radicalisme en dat hij juist dacht dat het de laatste tijd beter ging in de Al Fourkan-moskee?


NOS Journaal 22 februari 2005