Veilig Amsterdam

Gemeente Amsterdam - Schade winkeldiefstal verhalen op daders

23/02/2005 -

Veiligheid winkeliers prioriteit voor Huffnagel

De wethouder Economische Zaken, Frits Huffnagel, gaat door met het aanpakken van criminaliteit in winkelgebieden. Om de veiligheid voor winkeliers te vergroten wordt dit jaar begonnen met een pilot in twee winkelgebieden om de overlast bij winkeldiefstal te beperken.

Huffnagel wil het verhalen van directe en indirecte schade door winkeldiefstal gemakkelijker maken. Ook zal dit gekoppeld worden aan het stimuleren van preventieve maatregelen door ondernemers en samenwerking tussen ondernemers onderling. "Bij overdracht aan de politie krijgt de verdachte een factuur mee voor de kosten van directe schade en van oponthoud van de ondernemer. Een deel van dit bedrag gaat in een fonds waaruit winkeliers die met een ernstig incident te maken hebben gehad kunnen worden ondersteund", aldus de wethouder.

MKB-Amsterdam is heel tevreden dat de wethouder de veiligheid voor het MKB tot een van zijn speerpunten heeft gekozen. Het project van de overlastdonatie betreft een proef in twee winkelgebieden. Diverse winkelgebieden hebben zich enthousiast gemeld voor een van de twee pilots waarvoor nu een keus moet worden gemaakt. Dit zegt veel over de kansrijkheid, vindingrijkheid van het project en het draagvlak daarvoor bij ondernemers. Het project is een belangrijke bouwsteen in het beeld dat het bedrijfsleven, Economische Zaken (EZ) en de driehoek naar criminelen en raddraaiers willen uitstralen: als je aan winkeliers komt in Amsterdam ben je aan de beurt en partijen zien het als hun gezamenlijke verantwoordelijkheid die praktijken bij de wortel aan te pakken.

Met het oog op het vergroten van de veiligheid in Amsterdam, is vanuit het economisch actieprogramma HERMEZ (Het Economisch Resultaat Moet Er Zijn) een bijdrage geleverd van ¤ 75.000. Ook hebben MKB-Amsterdam, EZ en het onderzoeksbureau DSP meegedongen in de prijsvraag van het ministerie van Economische Zaken voor de innovatieve aanpak van winkelcriminaliteit. Het voorstel van overlastdonatie heeft een prijs van ¤ 25.000 gewonnen. Het project overlastdonatie is het zoveelste bewijs van de concrete en slagvaardige veiligheidsaanpak die met steun van driehoek, bedrijfsleven en EZ tot stand is gebracht met de vorming van het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam.

Huffnagel: "In 2006 moet de criminaliteit met 25% zijn gedaald. Dit project vormt een zeer welkome aanvulling op het lik-op-stukbeleid dat door het MKB wordt gewenst. Jaarlijks leiden de ondernemers voor vele miljoenen schade door winkeldiefstal. Criminaliteit

waarvan het bedrijfsleven slachtoffer is moet worden teruggedrongen en veiligheid van ondernemers, werknemers en klanten moet worden verhoogd."

Pb-035